JIC direktors: Ugunsgrēka laikā par jauniešiem bija atbildīga skola, nevis jaunsardzes instruktore

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Laikā, kad Nīgrandes pagastā izcēlās ugunsgrēks, jaunieši nebija jaunsardzes nodarbībās, bet gan atradās mācību stundās Nīgrandes Kalna vidusskolā, līdz ar to par viņiem atbildīgs bija skolas personāls, uzsvēra Jaunsardzes un informācijas centra (JIC) direktors majors Aivis Mirbahs.

Viņš skaidroja, ka ugunsgrēks izcēlās ap plkst.11, proti, laikā, kad vidusskolas audzēkņiem notikušas mācību stundas. Audzēkņi Jaunsardzē darbojas tikai vakara nodarbībās un tikai tajā brīdī JIC instruktore kļūst atbildīga par šiem pusaudžiem. «Tātad pa dienu mācību stundas laikā primāri atbildību pār viņiem nes mācību stundu vadošā skolotāja, mācību pārzine un beigās skolas direktors. Acīmredzot, kāds no skolas darbiniekiem pieņēma lēmumu vai arī neiebilda, lai skolēni pārtrauc mācību stundu un dodas skatīties, kas noticis ar degošo ēku,» norādīja Mirbahs.

To, vai kāds no skolēniem sadzīves priekšmetu iznešanā devies iekšā degošajā ēkā Mirbahs nevarot ne apstiprināt, ne noliegt.

Par Nīgrandes jaunsargiem atbildīgā JIC instruktore Aiga Andersone no sava pamatdarba notikuma vietā ieradās brīdī, kad mantas jau bija iznestas un glābēji sākuši dzēšanas darbus. Lai mantas ar ūdeni nesabojātu, ugunsdzēsēji vērsās pie Andersones ar lūgumu sagādāt plēvi priekšmetu pārsegšanai. Instruktore šādu lūgumu arī apmierinājusi.

«Jaunsardzē tāpat kā citās militarizētās struktūrās ārkārtas gadījumos ievēro četrus principus. Pirmkārt, atbildīgā persona pārliecinās par izsaukuma esamību. Otrkārt, tiek «iztīrīts» apvidus, lai nepiederošas personas negūtu traumas. Treškārt, notikuma vietā izvieto posteņus, lai nelaimes vietā neiekļūtu nepiederošas personas. Ceturtkārt, tiek novērstas pašas negadījuma sekas. Kurš bija šo principu vadītājs, es nevaru pateikt, taču JIC instruktore nav tā persona, kura pieņēma lēmumu par jauniešu iesaistīšanos sadzīves priekšmetu evakuācijā,» uzsvēra Mirbahs.

Viņš arī apliecināja, ka ikdienā jaunsargiem instruktoru vadītajās nodarbībās tiek skaidroti ugunsdrošības jautājumi.

Jau ziņots, ka vakar ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Nīgrandes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg ēkas jumts 200 kvadrātmetru un starpstāvu pārsegums 70 kvadrātmetru platībā.

VUGD Saldus daļas komandieris Vilnis Bents šodien aģentūrai LETA skaidroja, ka acīmredzot jaunieši, pamanot dūmus un liesmas, devušies palīdzēt iedzīvotājiem evakuēt sadzīves mantas un pārējo iedzīvi. Pēc aculiecinieku ugunsdzēsējiem sniegtās informācijas, jaunieši bija devušies iekšā ēkā.

Tāpat aculiecinieki teikuši, ka jaunieši bija centušies mantas nest ārā arī no otrā stāva.

Ja ugunsdzēsēji būtu ieradušies pirms mantu iznešanas, tad noteikti nebūtu jaunsargiem ļāvuši sadzīvi evakuēt, dodoties iekšā ēkā, norādīja Bents.

JIC preses paziņojumā informēja, ka kopumā mantu evakuācijā iesaistījās 21 persona - 20 jaunsargi un jaunsargu instruktore Andersone. Visi jaunieši bija jaunsargi, jo skolā pārsvarā mācās skolēni, kuri darbojas Jaunsardzē.

Pēc ugunsgrēka apdzēšanas darbiem, nepilngadīgie jaunieši tika nogādāti Liepājas un Kuldīgas slimnīcās, lai pārbaudītu jauniešu veselības stāvokli. Pārbaužu rezultātā desmit jauniešiem tika konstatēta saindēšanās ar dūmiem, bet bez nopietnām sekām, un vēlāk vakarā viņi jau atgriezās skolas internātā.

Divi jaunieši ievietoti Bērnu nodaļā ar citām, visticamāk, ar šo negadījuma nesaistītām diagnozēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu