NEPLP sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību pret LTV par Rīgas domes kritiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību pret Latvijas Televīziju par iespējamu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpšanu raidījumā «Tiešā runa», kurā tika apspriests un kritizēts Rīgas domes darbs.

NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere aģentūrai LETA norādīja, ka uzsāktā lietvedība nav interpretējama kā NEPLP viennozīmīga vēršanās pret LTV. «Padome ir ierosinājusi administratīvo lietu, kurā pārbaudes rezultātā mēs secināsim vai televīzija ir pārkāpusi likumu, vai nē. Mēs neesam sākuši un neesam nekad formulējuši, ka LTV ir pārkāpusi [likumu]. Mēs esam uzsākuši procesu, lai izpētītu, vai LTV ir darījusi visu, lai būtu šie divi dažādie viedokļi jeb pareizāk visi viedokļi tiktu uzklausīti raidījumā «Tiešā runa»,» sacīja Ķezbere.

Taujāta, kā iniciatīva bijusi ierosināt lietvedību, NEPLP priekšsēdētāja norādīja, ka padomes Monitoringa nodaļas pārstāvji vērsās pie atbildīgās personas par nozari ar piedāvājumu sākt pārbaudi. Tālāk atbildīgais formulēja rezolūciju un tika uzsākta administratīvā lieta.

«Mēs uzsākam administratīvo lietu. Tad mēs lūdzam televīzijai skaidrojumus. Televīzija iesniedz skaidrojumus, un tad padome lemj, vai tur ir pārkāpums, vai nav. Tā tas notiek procedūrā,» skaidroja Ķezbere.

Vaicāta, cik ilgi būs nepieciešams skatīt lietu pret LTV, NEPLP priekšsēdētāja norādīja, ka process varētu ilgt vismaz mēnesi.

Savukārt taujāta, kāds sods varētu draudēt LTV, Ķezbere sacīja, ka tas ir atkarīgs no tā, kas tiks konstatēts. «Var nebūt sods, var būt sods. Mēs varam arī secināt, ka LTV ir izdarījusi visu, ko tai bija jāizdara, lai godprātīgi novadītu šo diskusiju, tādēļ nav teikts, ka tur noteikti būs sods,» norādīja NEPLP priekšsēdētāja.

Kā informē pašvaldība, NEPLP ir informējusi Rīgas domes vadošo koalīciju priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) personā un domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (GKR) personā par to, ka, atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam, ir uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība pret Latvijas Televīziju.

Rīgas domē skaidro, ka Latvijas Televīzija 18.janvārī pārraidīja raidījumu «Tieša runa», kurā piedalījās politisko partiju «Vienotība», Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!» - «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (VL-TB/LNNK), Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvji, žurnāla «Ir» galvenā redaktore Nellija Ločmele un sociālo tīklu eksperts Guntars Meluškāns. Raidījums bijis veltīts Rīgas pašvaldības darba kritikai, taču neviens Rīgas domes pārstāvis uz raidījumu uzaicināts nebija.

NEPLP esot norādījis, ka Latvijas Televīzija ir rīkojusies pretēji Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajam, ka, atspoguļojot sabiedrībai svarīgas, pretrunīgi vērtētas tēmas, jātiek atspoguļotiem dažādiem viedokļiem. Tostarp, kritizētajai pusei ir jānodrošina iespēju izteikt savu viedokli.

«Padome secina, ka raidījumi, kas veidoti par pašvaldību vēlēšanām, īpaši, ja diskusijā piedalīties tiek aicināti politisko partiju pārstāvji, kas kandidēs pašvaldības vēlēšanās, ir uzskatāmi par sabiedrībai svarīgu tematu. Pārbaudes ietvaros NEPLP nekonstatēja, ka sižetiski vai pārraides laika ziņā nepārprotami saistītu raidījumu ietvaros Latvijas Televīzija programmā «LTV1» ir atspoguļots Rīgas domes koalīciju veidojošo politisko partiju viedoklis, kas, ņemot vērā Rīgas iedzīvotāju ievērojamo atbalstu un raidījuma pieteikto tematiku, nepārprotami ir uzskatāms par būtisku viedokli, kam raidījuma vai tā cikla ietvaros ir jābūt pienācīgi izvērtētam, ko Latvijas Televīzija nav ievērojusi,» par NEPLP secināto informē domē.

Kā skaidro pašvaldība, tādējādi Latvijas Televīzija, izplatot minēto raidījumu «Tieša runa», esot pārkāpusi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.panta ceturto daļu.

LTV pārstāve Dace Jansone aģentūrai LETA norādīja, ka LTV pašlaik nevar neko komentēt, jo oficiālu informāciju no NEPLP par uzsākto lietvedību tā vēl nav saņēmusi. «Kad saņemsim informāciju, veiksim izvērtēšanu un varēsim sniegt plašāku komentāru par tālāko rīcību,» skaidroja Jansone.

Savukārt LTV raidījuma «Tieša runa» veidotājs un vadītājs Guntis Bojārs aģentūrai LETA norādīja, ka, viņaprāt, NEPLP uzsāktā lietvedība pret LTV nav pamatota, tomēr viņš uzskata, ka padomei jāļauj juridiski risināt radušos jautājumu.

Pēc Bojāra teiktā, raidījums tika veidots saistībā ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Turklāt sākotnēji bija plānoti divi raidījumi - vienā bija paredzēts piedalīties pašlaik Rīgas domē pie varas esošajiem politiķiem un ekspertiem, un otrā bija plānots organizēt diskusiju ar citiem kandidātiem un ekspertiem, lai izvērtētu alternatīvo politisko spēku piedāvājumu.

«Tā problēma šajā gadījumā bija tāda, ka Ušakovs un Ameriks (..) atteicās piedalīties raidījumā, jo viņiem nepatika izvēlētie eksperti. Diemžēl Ušakovam šī ir tāda ierasta prakse, jo mēs viņu aicinājām arī uz raidījumu par Rīgas Centrāltirgu, kur poļu produkcija tiek uzdota par latviešu, un arī uz raidījumu par Kapu tramvaju. Abās reizēs Ušakovs pateica, ka nepiedalīsies,» sacīja Bojārs.

Viņš Ušakova rīcību nodēvēja par politisko koķetēšanu un, pēc Bojāra domām, Ušakova sūdzība par vienpusīgu Rīgas pašvaldības darba kritiku raidījumā «Tiešā runa» liecina, ka politiķim raksturīga dubultmorāle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu