Koalīcija iepazīsies ar VL-TB/LNNK piedāvātajiem lielākiem sodiem amatpersonām par valodas likuma pārkāpumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Koalīcijas partneri nedēļas laikā iepazīsies ar nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» piedāvātajiem lielākiem sodiem amatpersonām par valodas likuma pārkāpumiem.

To šodien pēc padomes sēdes žurnālistiem pavēstīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

VL-TB/LNNK sagatavotie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz valsts amatpersonām piemērot atstādināšana no amata līdz trīs gadiem, ja Valsts valodas likuma pārkāpums fiksēts atkārtoti gada laikā

Nacionālā apvienība arī rosina palielināt sodu par pārkāpumiem fiziskām personām līdz 700 eiro un juridiskām personām līdz 10 000 eiro. Politiskais spēks uzskata, ka pašlaik piemērojamie sodi amatpersonām par valsts valodas nelietošanu ir nesamērīgi zemi, aģentūru LETA informēja apvienības preses sekretāre Aiga Aizpuriete.

«Latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda Latvijā, amatpersonām ir pienākums to lietot gan veicot darba pienākumus, gan ikdienas saziņā ar valsts iedzīvotājiem, jo amatpersona šajā saziņā pārstāv valsti,» pauž Dzintars.

«Dodot deputāta zvērestu, visi esam svinīgi solījuši aizsargāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, tādēļ uzskatu, ka balsot par šo grozījumu tālāku virzību ir katra Saeimas deputāta pienākums,» uzsver politiķis.

«Nav pieļaujama šobrīd izveidojusies situācija, ka vairāku pašvaldību vadītāji klaji un demonstratīvi pārkāpj Valsts valodas likumu, bet vienīgais, ko varam piemērot, ir salīdzinoši neliels naudas sods. Pie mums ir vērsušies gan pašvaldību iedzīvotāji, gan organizācijas, kas ir vienisprātis, ka esošā situācija uzskatāma par pietiekami nopietnu, lai uz to reaģētu likumdevējs. Lai aizstāvētu latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusu, nepieciešams rosināt iespēju atcelt amatpersonas pilnvaras, un to mēs esam rosinājuši, piedāvājot šos likuma labojumus,» skaidro nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu