LU rektors: Nelemjot par RPIVA likvidāciju, tiktu raidīts signāls, ka augstākās izglītības vide reformām nav gatava

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nelemjot par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, tiktu raidīts signāls, ka Latvijas augstākās izglītības vide reformām nav gatava, uzskata Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks.

Sarunā ar aģentūru LETA Muižnieks norādīja, ka aptuveni trīs stundas ilgā diskusija Ministru kabinetā saistībā ar RPIVA likvidāciju, pievienojot to LU, ir «ļoti skarba mācība visiem turpmākajiem procesiem».

Vienlaikus viņš izteica pieņēmumu, ka no otras puses tas ir uzmundrinājums tālākām lietām, jo «būtu ļoti slikts signāls, ja pēc trīs mēnešu diskusijas mēs atkal nonāktu pie nekā».

Muižnieka ieskatā, tas liecinātu, ka Latvijas augstākās izglītības vide tiešām nav gatava nekādām pārmaiņām. Taču pārmaiņām ir jābūt, uzsvēra rektors.

«Tad, kad gribam kaut ko izdarīt, sākam meklēt kaut kādas detaļas, kuras vajag risināt, to darot pirms paša procesa, bet svarīgi izvēlēties šīs darbības virzības vektoru,» sacīja Muižnieks, piebilstot, ka, ja sadarbības partneru vidū ir laba griba nodrošināt reformu, tad jautājumus izdosies atrisināt.

Muižnieks pauda, ka RPIVA likvidācija iezīmē divas reformas plaknes - institucionālo un saturisko, piekrītot, ka saturiskā reforma ir būtiskāka, taču vienlaikus bez institucionālas reformas atbalsta uz to nevarot iet.

«Kāpēc turēt Rīgā divas līdzīgas programmas piedāvājošas augstskolas? Varbūt tas nav tīri loģiski no institucionālās sistēmas viedokļa,» teica Muižnieks, uzsverot, ka RPIVA filiāles LU gan ir apņēmusies saglabāt un arī attīstīt.

Muižnieks pieļāva, ka, ja būtu nepieciešams nodalīt tikai pirmsskolas un sākumskolas pedagogu sagatavošanu, tad RPIVA kā skolotāju institūts «lieliski pildītu savas funkcijas - šādā gadījumā varētu no LU izņemt šīs programmas». «Bet tas ir 19.gadsimts, kad tā darbojās. Ja gribam pilnvērtīgu izglītību visos līmeņos, tad tam jābūt universitātē,» secināja LU rektors.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien pēc ilgām diskusijām pieņēma lēmumu ar 1.oktobri likvidēt RPIVA, to pievienojot LU.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu