Latvijā vairāk nekā divus gadus neviena saslimušā ar masalām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kopš 2014.gada augusta Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās uzraudzības dati.

Kā informēja centra pārstāve Ilze Arāja, Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) Eiropas reģiona direktore Žužanna Jakaba brīdināja par masalu uzliesmojumiem vairākās Eiropas valstīs, kur janvārī reģistrēti vairāk kā 500 saslimšanas gadījumi, taču Latvijā panākts ievērojams progress, tiecoties uz PVO izvirzīto mērķi izskaust šo slimību.

SPKC epidemiologi atgādina, ka masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība un vienīgā aizsardzība pret masalām ir vakcinācija. Latvijā un citās Eiropas valstīs bērnu vakcinācijas kalendārs paredz divas potes, lietojot kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām. Saskaņā ar Latvijas Vakcinācijas kalendāru, pirmo poti bērns saņem 12-15 mēnešu vecumā, bet revakcinācija tiek veikta septiņu gadu vecumā.

Arāja norādīja, ka masalu vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, kas rodas inficētajai personai klepojot vai šķaudot. Vīrusus saturoši pilieni var palikt gaisā vairākas stundas, bet uz virsmām līdz divām stundām. Saslimušais ir bīstams apkārtējiem neilgi pirms slimības simptomu parādīšanās līdz ceturtajai dienai pēc izsitumu parādīšanās. Viens saslimušais ar masalām var inficēt 12 līdz 18 personas.

SPKC informē, ka masalu slimības simptomi parasti parādās pēc 10-12 dienām pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos - pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Acis kļūst sarkanas un jūtīgas pret gaismu. Slimībai progresējot, parasti no 3.-7.dienai, temperatūra var sasniegt 39-41 grādus pēc Celsija, parādās sarkani izsitumi, kas ilgst no 4-7 dienām. Izsitumi sākas uz sejas un pēc tam izplatās pa visu ķermeni. Uz smaganām un vaigu iekšpuses var parādīties mazi balti plankumiņi, un pēc izslimošanas veidojas imunitāte.

Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram bērnam, kā arī pieaugušajam, kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo un iepriekš nav slimojis ar masalām, kā arī nav vakcinēts pret masalām. Masalas var būt ļoti nopietna saslimšana, jo tās var norisēt ar smagām komplikācijām, norāda SPKC.

Visbiežākās masalu komplikācijas ir vidusauss iekaisums, caureja un pneimonija. Tāpat pacientiem var rasties iekaisums smadzeņu audos. Masalas ir īpaši bīstamas grūtniecēm, jo var izraisīt augļa bojāeju vai priekšlaicīgas dzemdības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu