KNAB nesāks pārbaudi par VM galvenās onkoloģijas speciālistes darbību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nesāks pārbaudi par iespējamu interešu konfliktu saistībā ar valsts galvenās onkoloģes Daces Baltiņas darbību.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša skaidroja, ka KNAB kontrolē likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» izpildi, kā arī citos normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteikto papildu ierobežojumu ievērošanu.

Saskaņā ar iepriekšminētajā likumā noteikto un KNAB rīcībā esošo informāciju onkoloģes Daces Baltiņas ieņemamais amats neesot uzskatāms par valsts amatpersonas amatu, līdz ar to šim amatam nav saistoši likumā noteiktie ierobežojumi un aizliegumi un KNAB nav pamata pārbaudes sākšanai, norādīja Dūša.

Savukārt biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna«» uzsver, ka Baltiņas darbs VM un finansiālas atlīdzības saņemšana no «Rigvir» preparāta ražotājiem, ir iespējams interešu konflikts, kas ilgstoši netiek risināts.

«Delna» norāda, ka Valsts galvenā onkoloģe, kas konsultē VM lēmumu pieņēmējus, paralēli strādā un saņem finansiālu atlīdzību no farmācijas kompānijas, kas ražo onkoloģisku preparātu «Rigvir». Turklāt, izmantojot savu amata statusu, Baltiņa vairakkārt publiski reklamējusi «Rigvir» ražoto farmācijas produktu par ko Veselības inspekcija ir ierosinājusi administratīvo lietu, atgādina «Delna».

«Baltiņa ir VM galvenā onkoloģe, reizē arī Zāļu valsts aģentūras eksperte, Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore un publiski tiek pieteikta arī kā «holdinga Rigvir medicīniskā direktore». Atšķirībā no citiem galvenajiem nozaru speciālistiem Baltiņa pārstāv farmācijas, ne ārstniecības nozari,» pausts «Delnas» vēstulē veselības ministrei Andai Čakšai.

Lai arī likuma izpratnē Valsts galvenā onkoloģe nav valsts amatpersona, tomēr Čakšas pienākums ir nodrošināt ikviena viņas iecelta augsta līmeņa konsultanta ētisku rīcību un nevainojamu reputāciju, uzskata «Delna».

«Ministrei ir pienākums nodrošināt, ka persona, par kuras objektivitāti var pastāvēt pamatotas šaubas, nepiedalās un nekādā veidā neietekmē lēmumu pieņemšanu, kas skar šīs personas personīgās vai finanšu intereses. «Delna» uzskata, ka Veselības ministres pienākums ir atcelt lēmumu par šādas personas norīkošanu par Valsts galveno onkologu,» pausts «Delnas» paziņojumā.

Veselības ministre Čakša vēstulē «Delnai» tikmēr norāda, ka pamats Valsts galvenās onkoloģes atcelšanai būtu, ja «pastāvētu faktiski pamatoti apstākļi», ka viņa, sniedzot ministrijai konsultatīvo atbalstu, realizē konkrēta zāļu ražotāja intereses. VM informē, ka, vērtējot «reputāciju, arī autoritāti profesionāļu vidū, un profesionālo kvalifikāciju, kā arī ieguldījumu onkoloģijas ārstniecības nodrošināšanā un attīstībā, t.sk. nozares politikas veidošanā, kopsakarā ar viņas profesionālo darbību farmācijas nozarē, šobrīd nav pamata apšaubīt viņas atbilstību Veselības ministrijas galvenajam onkologam».

Delnas ieskatā VM pienākums ir novērst korupcijas riskus un apdraudējumu sabiedrības veselībai, negaidot «faktiski pamatotu apstākļu» iestāšanos. Laba reputācija un autoritāte profesionāļu vidū neatceļ Veselības inspekcijas atzinumu par reklāmas neatbilstību normatīvo aktu prasībām. Tāpat, laba reputācija neatceļ korupcijas riskus, ko rada finansējuma saņemšana no farmācijas kompānijas. Tādējādi 2016.gada vasarā, kad Valsts galvenā onkoloģe sāka strādāt farmācijas nozarē saistībā ar onkoloģisko preparātu, Veselības ministrei bija jāpieņem lēmums par viņas atcelšanu no galvenās onkoloģes statusa, uzskata «Delna».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu