Valsts apmaksātas apaugļošanas rezultātā līdz šim notikušas 790 dzemdības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Kopš valsts apmaksātās neauglības ārstēšanas programmas sākšanas medicīniskās apaugļošanas procedūru rezultātā kopumā Latvijā notikušas 790 dzemdības, informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Vienlaikus viņa norādīja, ka notikušo dzemdību skaits var būt lielāks, jo apkopotie dati neietver informāciju par maksas dzemdību palīdzības sniegšanas gadījumiem un dzemdībām, kas ir notikušas ārpus Latvijas, ja sievietei ir veikta valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana.

Latvijā valsts apmaksāta neauglības ārstēšanas programma tiek īstenota sesto gadu, sniedzot iespēju pacientiem ar apstiprinātu neauglības diagnozi saņemt nepieciešamos ārstniecības pakalpojumus un medikamentus mazuļa ieņemšanai. Kopš programmas sākšanas medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšana no valsts budžeta līdzekļiem ir nodrošināta vairāk nekā 2,2 miljonu eiro apmērā, savukārt valsts kompensējamie medikamenti - vairāk nekā 2,8 miljonu eiro apmērā.

Šogad par valsts budžeta līdzekļiem plānots veikt 627 medicīniskās apaugļošanas procedūras, tostarp 102 apaugļošanas procedūras tiks veiktas par papildus piešķirto finansējumu vairāk nekā 112 000 eiro apmērā.

NVD informē, ka valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras tiek nodrošinātas sievietēm līdz 37 gadu vecumam, taču sākotnēji tiek veikti izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi.

Neauglības diagnosticēšanai sievietēm var tikt veikta ginekoloģiskā, seksuāli transmisīvo infekciju, hormonālā un ultrasonogrāfiskā izmeklēšana, kā arī olvadu caurlaidības noteikšana. Vīriešiem neauglības noteikšanai var veikt seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšanu un spermogrammu.

Lai veiktu valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu, pacientiem ar noteiktu diagnozi «neauglība» ir jāvēršas kādā no ārstniecības iestādēm, kas ir noslēgušas līgumu ar NVD par šī pakalpojuma sniegšanu. Ārstniecības iestādē tiek nodrošināta pirms procedūras konsultācija pie ārsta-speciālista, kurš var nozīmēt medicīniskās apaugļošanas veikšanu.

Valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras nodrošina piecas ārstniecības iestādes - reproduktīvās medicīnas centrs «Embrions» un klīnikas «Ava-Clinic», «EGV», «VASU» un «iVF Riga».

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu