Ašeradenam prasa skaidrot atļauju izsniegšanu Daugavpils koģenerācijas stacijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partijas «Saskaņa» deputāti pieprasījumā ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) prasa skaidrot likumību izsniegtajām atļaujām pārdot elektroenerģiju obligātajā iepirkumā vairāku Daugavpilī bāzēto uzņēmumu koģenerācijas stacijām.

Pieprasījumu iesnieguši Saeimas deputāti Andrejs Elksniņš, Artūrs Rubiks, Vladimirs Nikonovs, Igors Zujevs, Vitālijs Orlovs, Raimonds Rubiks, Ivans Klementjevs, Igors Pimenovs, Zenta Tretjaka un Aleksandrs Jakimovs. Saeima šodien nolēma šo dokumentu nodot izskatīšanai Pieprasījumu komisijā.

Jautājums attiecas arī uz SIA «BK Enerģija» un SIA «Energy&Communication» koģenerācijas stacijām, jo deputāti, iepazīstoties ar situāciju Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā, secinājuši, ka valsts atbalsta saņemšana un elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršana esot ļāvusi šiem komersantiem mākslīgi palielināt savu peļņu par 1 763 045 eiro.

Savukārt SIA «Latneftegaz», SIA «Biosil», SIA «RB Vidzeme», SIA «B-Energo», SIA «Dienvidlatgales īpašumi» koģenerācijas stacijām esot izdevies mākslīgi palielināt peļņu par 3 045 104 eiro. Deputāti minējušu arī citu uzņēmumu gūto mākslīgo peļņas palielinājumu.

Tāpēc «Saskaņas» politiķi prasa skaidrot valsts atbalsta intensitāti vairākām gāzes koģenerācijas stacijām. Tāpat tiek aicināts pēc subsidētās elektroenerģijas nodokļa piemērošanas beigām izvērtēt iespējamību komersantiem, kas ražo elektroenerģiju koģenerācijā un pārdod to obligātajā iepirkumā, piemērot fiksētu maksu par ražotnes pieslēgumu sadales un augstsprieguma tīkliem. Tas nozīmētu noteikt līdzīgu regulējumu, kāds tas pašlaik ir citiem šo tīklu lietotājiem.

Tāpat aicināts uzņēmumu rentabilitātes aprēķinu funkciju deleģēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai. Deputāti ekonomikas ministram uzdevuši arī citus jautājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu