LRA deputāti rosina aizliegt Saeimas deputātiem atturēties balsojumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas deputāti iesnieguši grozījumus Saeimas Kārtības rullī, rosinot aizliegt Saeimas deputātiem atturēties balsojumos, informēja politiskā spēka pārstāvis Valdis Verners.

«Saeimas deputāti ir Latvijas tautas ievēlēti un par savu darbību ir atbildīgi tautas priekšā. Deputāti ir ievēlēti, lai Saeimā izdiskutētu un pieņemtu lēmumus, kas ietekmē visu sabiedrību, un ikvienam ir jāspēj savu lēmumu pamatot. Iedzīvotāji un sabiedriskās organizācijas vairākkārt paudušas viedokli, ka atturēšanās balsojumā būtu uzskatāma par deputāta pienākumu neveikšanu, turklāt neveicina sabiedrības uzticēšanos deputātiem,» pauž LRA Saeimas frakcijas vadītājs Mārtiņš Bondars.

Pašlaik portālā «manabalss.lv» ir savākti vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju paraksti par iniciatīvu «Likvidēsim iespēju Saeimas deputātiem balsojumos atturēties,» kas liecina par sabiedrības interesi un attieksmi šajā jautājumā, norāda politiskajā spēkā. Turklāt esot paredzams, ka tuvāko mēnešu laikā Saeimā tiks skatītas izmaiņas nodokļu politikā, kas skars ikvienu Latvijas iedzīvotāju, tādēļ līdz tam vajadzētu atcelt iespēju atturēties, lai katrs politiskais spēks konkrēti formulētu savu pozīciju, uzsver LRA politiķi.

Patlaban Saeimas Kārtības rullis paredz, ka deputāti, balsojot par likumprojektiem, priekšlikumiem, patstāvīgiem priekšlikumiem un lēmumiem, var balsot «par», «pret» vai «atturas». Balsojums «atturas» ir atturēšanās pēc formas, bet «pret» - pēc būtības. Satversmes 24.pantā noteikts, ka «Saeima, izņemot Satversmē sevišķi paredzētos gadījumus, taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu,» tas nozīmē, ka neviens deputāta balsojums nav neitrāls. Saeimā, lai pieņemtu lēmumu, balsīm «par» jābūt vairāk nekā balsīm «pret» un «atturas» kopā. Tas nozīmē, ka balsojums «atturas» faktiski ir balsojums «pret», pauž LRA pārstāvji.

Daudzu citu valstu parlamentos, tostarp valstīs ar ilgām demokrātijas tradīcijām, deputātiem nepastāv iespēja atturēties, kas slēptā veidā nozīmē balsot pret. Piemēram, Lielbritānijas, ASV, Austrijas, Īrijas, Kanādas, Maltas, Nīderlandes, Slovēnijas, Austrālijas deputātiem nav iespējas balsojumos atturēties, norāda politiskajā spēkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu