Latvijas un Ukrainas prezidenti aicina saglabāt sankcijas pret Krieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Pret Krieviju ieviestās sankcijas tās agresijas dēļ pret Ukrainu būtu jāsaglabā līdz pilnīgai Minskas līgumu izpildei un Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atjaunošanai, teikts Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa kopīgajā paziņojumā par godu 25. gadadienai kopš Ukrainas un Latvijas diplomātisko attiecību nodibināšanas.

Tiek norādīts, ka abu valstu centieni ir vērsti ne tikai uz savstarpēji izdevīgas divpusējās sadarbības paplašināšanu daudzās abpusēju interešu jomās, bet arī uz Eiropas drošības stiprināšanu un mūsdienu izaicinājumu pārvarēšanu, ar kuriem sastopas starptautiskā sabiedrība.

Prezidenti uzsver, ka Latvija un Ukraina stingri nosoda Krievijas agresiju pret Ukrainu, kuras rezultātā notika nelikumīga pagaidu Ukrainas teritorijas daļas - Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles pilsētas - okupācija.

Viņi arī norāda, ka, saglabājoties pašreizējai politiskajai un diplomātiskajai situācijai Donbasā, ko izraisīja Krievijas agresija pret Ukrainu, abas valstis apstiprina nepieciešamību pēc Krievijas saistību atbilstoši starptautiskajām tiesībām beznosacījumu izpildes un šo tiesību vispārēji atzītu principu ievērošanas atjaunošanas. Saistībā ar to Latvija un Ukraina aicina starptautisko sabiedrību stiprināt tās solidaritāti ar Ukrainu.

Paziņojumā teikts, ka Ukraina augstu vērtē Latvijas politisko atbalstu un praktisko palīdzību cīņā pret Krievijas agresiju un cīņā par Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atjaunošanu atbilstoši tās starptautiski atzītajām robežām. Tāpat Ukraina ir dziļi pateicīga Latvijai par nozīmīgu atbalstu un praktisko palīdzību reformu īstenošanas gaitā.

Latvija apsveic un turpina aktīvi atbalstīt Ukrainas virzību uz Eiropas un Eiroatlantisko integrāciju. Sekmīga Asociācijas nolīguma starp Ukrainu un ES izpilde ir svarīgs kopīgs uzdevums. Ukraina uzrāda panākumus šajā procesā un ir apņēmusies turpināt reformu īstenošanu, bet tajā pašā laikā valstij ir nepieciešama papildu palīdzība no starptautiskās sabiedrības, jo sevišķi Eiropas valstu kopienas puses iekšējo pārmaiņu īstenošanā.

Abi prezidenti pozitīvi vērtē Asociācijas nolīguma starp Ukrainu un ES īstenošanas efektivitāti, kurš piedāvā ievērojamas priekšrocības gan Ukrainai, gan ES. Latvija atbalsta arī ātru lēmumu pieņemšanu par bezvīzu režīma noteikšanu Ukrainas pilsoņiem ceļošanai uz Šengenas līguma dalībvalstīm.

2017. gada 12. februārī Latvija un Ukraina atzīmēja 25. gadadienu kopš divpusējo diplomātisko attiecību nodibināšanas. Draudzīgās attiecības starp mūsu valstīm balstās uz kopīgām vēsturiskām tradīcijām, kā arī uzticību Eiropas vērtībām un starptautisko tiesību normām, teikts paziņojumā.

Jau ziņots, ka šodien oficiālā vizītē Latvijā ieradies Ukrainas prezidents Petro Porošenko un viņa kundze Marina Porošenko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu