LVSADA: VM centieni uzlabot veselības aprūpi atduras pret līdzekļu trūkumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības ministrijas (VM) izmisīgie centieni uzlabot veselības aprūpi, tostarp veselības aprūpes sistēmas reforma, atduras pret līdzekļu trūkuma sienu, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš norādīja, ka kopumā veselības aprūpes sistēmas reformas galvenie virzieni ieskicēti pareizi, un ir saskaņā ar Pasaules Bankas ieteikumiem un labu starptautisku praksi, kas nodrošina labākus ārstēšanas rezultātus.

Keris skaidroja, ka reformas trūkums ir, ka tajā nav paredzēta būtiska atalgojuma paaugstināšana ārstniecības iestāžu darbiniekiem. «Bez darbaspēka un cilvēkiem neviena medicīniska tehnoloģija nedarbosies, un šie jautājumi ir jārisina nekavējoties, jau sākot ar šo gadu, un ir jābūt finanšu garantijām, kuras, kā mūsu valstī pieņemts, sniedz Finanšu ministrija vai valdības vadītājs, vai Saeima,» teica Keris.

Viņš norādīja, ka finansējuma ziņā veselības aprūpē ir «vakuums», jo neesot neviena politiskās plānošanas dokumenta, kurā būtu iezīmēts reāls finansējuma pieaugums veselības aprūpē - tāds nav konkrēti iezīmēts ne nodokļu reformas plānā, ne valdības rīcības plānā. Tāpēc nav pamata domāt, ka kaut kas uzlabosies, piebilda Keris.

LVSADA priekšsēdētājs teica, ka līdz šim māsu specialitātē bijusi diezgan liela sadrumstalotība, tāpēc VM iecere līdz 2019.gadam izveidot māsas profesijas pamatspecialitāti esot pozitīvi vērtējama.

Keris arī norādīja, ka veselības aprūpē cilvēkresursu un, galvenokārt, māsu trūkums apdraud savlaicīgas palīdzības sniegšanu. Cilvēkresursu trūkums ir tieši saistīts ar samaksu, un kamēr šis jautājums steidzami netiks risināts nav pamata gaidīt būtiskus uzlabojumus veselības aprūpē kopumā.

Vienlaikus Keris, komentējot VM centienus definēt pašvaldību pienākumus veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanā, norādīja, ka tam, caur kuru «kabatu» finansējums virzīsies, ir sekundāra nozīme. Veselības aprūpei nepieciešams novirzīt vismaz 12% no valsts budžeta, kas saskaņā ar Pasaules Veselības Organizāciju Latvijā ir sasniedzams jau tagad.

Jau ziņots, ka patlaban ministrijām un sabiedrībai nodotais ziņojums par veselības aprūpes sistēmas reformu orientējas uz pieejamības nodrošināšanu iedzīvotājiem, taču risina arī darbiniekiem aktuālus jautājumus, trešdien preses konferencē teica veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka reformas uzdevums ir uzlabot sabiedrības veselības rādītājus, pilnveidot veselības kvalitāti neatkarīgi no pakalpojuma saņemšanas vietas, risināt cilvēkresursu problēmas nozarē un attīstīt stratēģisku pieeju veselības aprūpes pakalpojumu iepirkšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu