Latvijā 20% vidusskolas vecuma jauniešu ikdienā smēķējot elektroniskās cigaretes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā 20% no 16 gadus veciem jauniešiem ikdienā smēķē elektroniskās cigaretes, šodien seminārā par elektronisko cigarešu straujo izplatību teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

Ierēdne norādīja, ka Veselības ministrijai (VM) steidzami jārīkojas, lai mazinātu elektronisko cigarešu smēķētāju skaitu. Arī VID mēģina iesaistīties šīs problēmas risināšanā, norādīja Šmite-Roķe.

Pēc viņas paustā, akcīzes nodoklis elektronisko cigarešu uzpildes šķidrumiem ir krietni mazāks nekā cigaretēm. Vienai cigarešu paciņai vidēji akcīzes nodoklis ir 2,7 eiro, bet vienam elektroniskās cigaretes uzpildes šķidruma iepakojumam, ko var smēķēt apmēram nedēļu, akcīzes nodoklis ir 35 centi.

Vienlaikus kāds no semināra dalībniekiem norādīja, ka patlaban esot izdevīgāk vienu reizi samaksāt sodu, nekā trīs mēnešus maksāt akcīzes nodokli par elektronisko cigarešu uzpildes šķidrumiem.

Šmite-Roķe pastāstīja, ka Latvijā ir aizliegts pārdot un iegādāties elektroniskās cigaretes un to uzpildes šķidrumus internetā. Tā esot liela problēma, jo daudzi iedzīvotāji nav informēti, ka par elektroniskās cigaretes un uzpildes šķidrumu iegādāšanos paredzēta administratīva atbildība.

Kāda semināra dalībniece izteica raizes par to, ka Latvijā netiek kontrolēti no ārzemēm iegādātie produkti. Piemēram, Igaunijā nopirkt elektronisko cigareti un uzpildes šķidrumus internetā esot praktiski neesot iespējams, apgalvoja pasākuma dalībniece.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu