KNAB vērtē pašvaldības resursu izmantošanu Lemberga partijas slavināšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis pārbaudi par administratīvo resursu izmantošanu aģitācijai. Pārbaudīti tiek vairāki video Ventspils pilsētas domes portālā, kuros vietējās valdošās partijas «Latvijai un Ventspilij» līderis Aivars Lembergs slavē sevi un sava saraksta kandidātus, kā arī nopeļ iespējamos konkurentus gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Kopumā KNAB sācis jau desmit pārbaudes par administratīvo resursu izmantošanu aģitācijai.

KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga skaidro, ka līdz šim sodi nav bijuši bargi, jo regulējums bija jauns, bet tagad tas varētu mainīties: «Administratīvā atbildība ir līdz 700 eiro, un, ja mēs konstatēsim, ka šī ir tāda apzināta rīcība, un varbūt, ja tā notiks ilgstoši, pēc mūsu kaut kādiem pieprasījumiem nenotiks reakcija, tad mēs, protams, to visu ņemsim vērā, piemērojot šo atbildības mehānismu.»

KNAB pārstāve stāsta, ka ir sākta pārbaude saistībā ar Ventspili, jo konstatēs, ka Ventspils domes mājaslapā ir ievietota informācija, kas satur slēptās aģitācijas pazīmes. «Šobrīd notiek pārbaude. Pēc tās pabeigšanas mēs varēsim izdarīt loģisku secinājumu, vai šis materiāls tika ievietots ar mērķi mudināt vēlētājus balsot par vai pret konkrētu deputātu kandidātu vai politisko partiju, vispār cik pamatoti ir ielikti šie materiāli, kas varētu būt, ka atbilst šīs slēptās aģitācijas pazīmēm,» stāsta KNAB pārstāve Jaunskunga.

Vairākos Ventspils domes portālā ievietotos video vietējās valdošās partijas «Latvijai un Ventspilij» vadītājs Aivars Lembergs, kuram drošības līdzeklis kriminālprocesā liedz pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus, stāsta par to, vai pats kandidēs vēlēšanās, slavē savas partijas biedrus un peļ kandidātus no citiem sarakstiem.

Vienā video Lembergs uzskaita partijas biedrus, kuri būtu labāki kandidāti uz Ventspils vadīšanu nekā trīs partiju kopīgā saraksta līderis Ģirts Valdis Kristovskis: «Nu es tā uzreiz nosaucu... Desmit noteikti daudz stiprāki par viņu. Tas, ka viņš sevi tur... Nu, viņam svarīgi, lai kabinetā būtu spogulis...»

Juridiski Lembergs ir viens no domes deputātiem un Attīstības komitejas vadītājs. Tieši tādā statusā viņš arī sniedzot video redzamās preses konferences, raidījumam skaidrojis par domes darbu atbildīgais vicemērs Didzis Ošenieks, kurš ir arī viens no Lemberga slavētajiem partijas biedriem. Ošenieks vispirms apgalvo, ka video neesot redzējis, un arī pēc noskatīšanās ne juridiskas, ne ētiskas problēmas nesaskata: «Korekti uz šo jautājumu atbildi jums var sniegt šī institūcija, KNAB, bet, ja jūs prasāt manu kā amatpersonas viedokli,

es tur neredzu nekādu priekšvēlēšanu aģitāciju.

Tā ir vienkārši atbilde uz žurnālistu uzdotu jautājumu, kur tiek nosaukti vairāki cilvēki Ventspilī. Tur netika nosaukti visi desmit, kā tika teikts, ka tādi ir, un tas ir viss. Par ko jūs te tagad gribat prasīt, par to, ka tur ir kaut kāda aģitācija? Ja jums tā liekas, tad tas ir jūsu personīgais viedoklis.»

Raidījums norāda, ka instruments, kas palīdz pašvaldības vadībai atgādināt par sevi iedzīvotājiem, ir regulārs pašvaldības izdevums. Likums aizliedz pašvaldību avīzēs publicēt intervijas ar deputātu kandidātiem mēnesi pirms vēlēšanām. Līdz tam domju izdevumiem rokas ir brīvākas. Bieža parādība esot domes priekšsēdētāja sleja ar bildi.

Raidījums konstatējis, ka tāda ir, piemēram, «Kandavas novada vēstneša» marta izdevumā. «Mēs pakonsultējāmies arī ar uzraugošajām iestādēm, vai drīkst vai nedrīkst. Jo tas jau ir regulāri. Piemēram, nākošajā avīzītē izpilddirektors runā un šo pirmo sleju arī veido. Tā ka tie ir ikdienas darbi, tāpat kā tikšanās ar iedzīvotājiem, ar darba kolektīviem. Tas, kas man darba pieredzē ir bijis, es arī turpinu to darīt,» stāsta Kandavas novada domes priekšsēdētājs Alfreds Ķieģelis (LZS) un sola, ka šī bija pēdējā viņa sleja līdz vēlēšanām.

Tikmēr Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe (ZZS) no slejām atteikties neplāno: «Es domāju, ka tas nav saistīts ar vēlēšanām, jo tas ir visu četru gadu garumā, un ne tikai četru. Bet tas ir vēsturiski tā, ka mēs informējam par notikumiem pašvaldībā. Arī šobrīd piedalīšos talkā, un es nedomāju, ka tas ir saistīts ar priekšvēlēšanu kampaņu.»

Ar bildi pirmajā lapā visus teju 35 tūkstošu eksemplāru metienā iznākošā pašvaldības izdevuma «Katram liepājniekam» lasītājus sagaida Liepājas mērs Uldis Sesks. Viņš savā slejā nosoda «sazvērestības teoriju meklētājus» un pilsētas «skauģus un nelabvēļus» – proti, visus tos, kas apšaubījuši ekonomisko pamatojumu nacionālās lidsabiedrības «airBaltic» regulāro reisu uz Liepāju atsākšanai maijā.

Citās lielajās pilsētās šādu mēra sleju pašvaldības avīzē tagad nav, tomēr domes vadība bieži tiek piesaukta rakstos vai redzama fotogrāfijās. Raidījuma veidotāji novērojuši, ka rekordists martā ir Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs no Jēkabpils reģionālās partijas. Viņa bilde atrodama piecās lapās: uz vāka; starp citiem domniekiem; parakstot līgumu; starp jauniešiem un bērnu bariņā.

«Vai tas ir kaut kāds noziegums, vai tas ir kaut kāds pirmsvēlēšanu triks? Nu vot, es tur biju. Es tur katru reizi esmu, katru reizi mani vairāk vai mazāk parāda. Citiem tādas pašas iespējas ir darīt. Nu, lai viņi iet, lai darās... (..) Un tas ir nežēlīgi, ka likumdevējs un sabiedrība uzskata, ka divi, trīs, četri mēneši iepriekš tie cilvēki, kas ir strādājuši... Es nerunāju par sevi! Varbūt ļoti labi, varbūt ļoti slikti, varbūt vidēji, nezinu, to lai vēlētājs domā... Ka viņš ir jāieslēdz, jāpabāž zem galda un viņa nav,» spriež Salcevičs.

Domes avīzes un mājaslapas nav vienīgā tribīne, kuras izmanto mēri. KNAB sola pievēst uzmanību tam, ka vairākas pašvaldības pēdējā nedēļas nogalē pirms vēlēšanām ir plānojušas rīkot pilsētas, novada vai pat kaut kādus jaunizdomātus svētkus. Ierunāt reklāmas ar aicinājumu šos pasākumus apmeklēt pašvaldību vadītāji, kuri atkal kandidē, nedrīkstēs. Savukārt uzstājoties uz skatuves, viņiem būs aizliegts aģitēt par sevi vai savu partiju, tāpēc KNAB aicina ziņot par pārkāpumiem, ja iespējams, atsūtot video.

«Ja pat konkrētajam iedzīvotājam ir šaubas, vai te ir likuma pārkāpums vai nav, – nešaubieties! Jāsūta birojam informācija.

Mēs no savas puses paši varam nofiltrēt, cik daudz ir likumpārkāpums, cik nav. Un tiklīdz būs pamats sākt kaut kādu pārbaudi, mēs to arī darīsim,» saka KNAB pārstāve Jaunskunga.

KNAB pārbauda arī informāciju par Rīgas domes tēriņiem, kas varētu būt administratīvo resursu izmantošana. Proti, nodibinājuma «Rīga.lv» apmaksātās lapas televīzijas programmās, kurās Rīgas mērs un arī apvienības «Saskaņa»/»Gods kalpot Rīgai» saraksta līderis Nils Ušakovs stāsta par galvaspilsētas jaunumiem un sniedz sadzīviskus padomus. Turpat tiek reklamēti arī Ušakova sociālo tīklu konti, kuros regulāri notiek aģitācija par «Saskaņu» un pret tās konkurentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu