Viltojot parakstus, no VID izzog astoņu firmu dokumentus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Uzbrukums vērsts pret astoņiem ar hidraulikas iekārtām strādājošiem uzņēmumiem. Krāpnieki brutāli viltojuši šo firmu valdes locekļu parakstus un ar šādiem neīstiem iesniegumiem devušies uz VID. Dienests dokumentu īstumu nav pārbaudījis un krāpniekiem atļāvis piekļūt pie uzņēmumu datiem, svētdienas vakarā ziņoja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Par krāpnieku mērķi kļuva astoņas firmas, kas visas darbojas specifiskā nozarē – ražo un tirgo hidraulikas iekārtas un detaļas. Vienas no šīm firmām, Hidronex, valdes loceklis Aigars Kraģis, kā ierasts, pēc nedēļas nogales brīvdienām pirmdien ieradās darbā un atvēra e-pastu. Tajā bija vēstule no VID, ka dienests atļāvis viņa firmas EDS sistēmā iekļūt absolūti svešam cilvēkam.

«Šā gada 17.februārī tika saņemts paziņojums no EDS sistēmas, ka ir piešķirtas pilnas tiesības rīkoties šajā sistēmā Aleksandram Antonovam. Mēs nekavējoties bloķējām pieeju šai personai. Bet, aizbraucot uz VID noskaidrot, kādēļ tas ir tā noticis, mēs noskaidrojām, ka uz viltotas pilnvaras pamata, kas tika iesniegta VID centrālajā pārvaldē, šai personai tika piešķirtas visas tiesības piekļūt mūsu uzņēmuma datiem,» raidījumam stāstījis firmas valdes loceklis.

Starp astoņām cietušajām firmām ir arī SIA «Drussa», «LARK – 4», SIA «Hydraulik Bauteile Baltic».

Visas firmas rakstījušas iesniegumus policijai. Rīgas firmas «Hidronex» lieta nonākusi Kurzemes rajona nodaļā. Pārējās – reģionos. Ventspils firmas iesniegums no Ventspils policijas sūtīts Finanšu policijai Rīgā, tad pārsūtīts Liepājas policistiem un šobrīd atkal nonācis atpakaļ Ventspilī.

VID par notikušo notiek pārbaude. Šobrīd esot izpētīti novērošanas kameru video. Tajos redzams, ka kāds cilvēks ieradies centrālajā VID ēkā klientu apkalpošanas zālē. Viņš nevis devies ar visām astoņām viltotajām pilnvarām pie vienas VID darbinieces, bet, lai būtu neuzkrītošāk, paņēmis vairākus rindu numuriņus un dokumentus iesniedzis pie dažādiem lodziņiem.

VID skaidrojas, ka tas noticis piektdienā, kad klientu rindas ir visgarākās, darbinieki pārslogoti. Turklāt likums viņiem neliekot pārliecināties, vai atnākušais cilvēks ir krāpnieks vai godīgs uzņēmējs. VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Agnese Rudzīte norādījusi, ka VID nav konstatējis neviena normatīvā akta pārkāpumu darbinieku rīcībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu