Vēstule no VID liek justies kā noziedzniecei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Meitenes, uzmanieties – VID «ņem pie dziesmas»,» sociālajā tīklā Facebook raksta kāda sieviete. Informācija adresēta visiem, kas ar sociālo tīklu starpniecību pārdod savus rokdarbus. No nodokļu administrācijas viņa saņēmusi jau otro vēstuli. Par nesadarbošanos viņai draud sods līdz 700 eiro, bet par nereģistrēšanos kā nodokļu maksātājai līdz 350 eiro.

Liekot roku uz sirds...

«VID ķēries klāt Facebook lapām «Hand Made», «Rokdarbi dāmām» un citām. «Ņem pie dziesmas» tos, kas tirgojas, bet nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji. Saņēmu vēstuli no VID. Atkal jāraksta paskaidrojums,» sašutumu neslēpj vēstījuma autore. Viņa TVNET atklāj, ka šī divu gadu laikā ir jau otrā vēstule no nodokļu administrācijas. Pirmajā bija teikts, ka Zane veicot saimniecisko darbību, piedāvājot šūšanas pakalpojumus, bet neesot reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja. «Nenoliegšu, ievietoju sludinājumus Facebook rokdarbnieku lapās, taču, liekot roku uz sirds, varu teikt, ka peļņu neesmu guvusi, jo neviens neko no manis nav nopircis. VID mani aicina līdz noteiktam datumam reģistrēt saimniecisko darbību vai rakstīt paskaidrojumu. Es nesaprotu... Sākot šūt, es nezinu, vai cilvēki manus darinājumus pirks. Kāpēc jāreģistrējas, ja neviens neko nepērk? Kāpēc parasts mirstīgais nevar piedāvāt paša rokām darinātu lietu? Man pat neatļauj pamēģināt kaut ko uzsākt. Jūtos kā noziedzniece!

Sirds ir tik pilna, ka negribas neko vairs šūt. Ir sajūta, ka nodokļu piedzinēji mani vēro ar lupu.

Ja cilvēki pirktu manas lietas un bizness aizietu, es reģistrētos. Bet kāda jēga reģistrēties, ja nekādas saimnieciskās darbības nav?» jautā Zane. Viņa jūtas aizvainota, ka valsts brīdina tikai tāpēc, ka viņa ievietojusi sludinājumu. «Ar tīru sirdsapziņu varu viņiem parādīt konta izrakstus – neviens man nav pārskaitījis naudu. Arī uz rokas neko neesmu saņēmusi. Mani grib sodīt par neko.»

Ja saņem atlīdzību, nodoklis jāmaksā

VID seko līdzi interneta vietnēs izvietotajiem sludinājumiem un, konstatējot iespējamu nereģistrētu saimniecisko darbību, nevēršas pret cilvēku ar soda sankcijām, bet nosūta vēstuli ar lūgumu sazināties ar VID un sniegt skaidrojumu par konkrētajiem darījumiem, skaidro dienestā. VID jāreģistrējas, īsi pirms cilvēks ir sācis gūt ienākumus. Savukārt par saimniecisko darbību uzskatāma jebkura darbība, kas tiek veikta ar mērķi gūt peļņu.

Ja kaut kas tiek darīts par atlīdzību, jāmaksā nodoklis,

skaidro VID. Arī tad, ja cilvēks sociālajos tīklos pārdod ar rokām no pērlītēm darinātus auskarus un rokassprādzes, tamborētas somiņas, šūtus svārkus un adītus džemperus. Nodokļu iekasētāji, izvērtējot atsevišķas situācijas, ņem vērā darījumu ekonomisko būtību. Viens no kritērijiem – darījumu regularitāte un sistemātiskums, kas nozīmē trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos. Otrs - ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā. Trešais - darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Neignorē vēstuli - var sanākt nepatikšanas!

Tomēr personisko mantu pārdošana nav saimnieciskā darbība un ar nodokļiem netiek aplikta. «Tas nozīmē, ka cilvēkam, kurš retu reizi pārdod savā īpašumā esošu zābaku pāri vai skapi, ja pašam šī manta nav vajadzīga, nodokļi nav jāmaksā un saimnieciskā darbība nav jāreģistrē. Pretēja situācija veidojas, ja cilvēks nodarbojas ar mājražošanu vai amatniecību - gatavo dažādas preces un regulāri tās pārdod. Tad darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība.

Ar ko atšķiras tirgošanās interneta vidē un gadatirgū? Galvenokārt ar komunikācijas veidu,

bet samaksa par preci tiek saņemta, attiecīgi – nodoklis ir jāsamaksā. Ja preci piegādā pircējam, saņemot samaksu par darījumu skaidrā naudā, ar maksājumu kartēm vai izmantojot mobilās lietotnes, mājražotājs darījumu var apliecināt ar reģistrēto kvīti. Tāpat, ja pašu ražota prece pārdota tās ražošanas vietā (mājās), saņemto samaksu var apliecināt, izsniedzot kvīti,» skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Viņa aicina neignorēt saņemtās vēstules, bet sazināties ar speciālistu un argumentēti izskaidrot darījumu būtību. Ja cilvēks nereaģēs uz VID aicinājumu, ieņēmumu dienests var sodīt pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa - par nesadarbošanos līdz 700 eiro, par nereģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā – līdz 350 eiro. Augstkalne-Jaunbērziņa piemetina, ka «aizmāršīgo privātpersonu ķeršana» globālajā tīmeklī nebūt nav VID prioritāte. Šogad VID lielāko uzmanību velta PVN krāpšanas shēmu atklāšanai un to pavadošo krāpniecisko darbību apturēšanai.

Kā reģistrēt saimniecisko darbību

Pirms reģistrējat saimniecisko darbību, ir jāapsver, kurš nodokļu maksāšanas režīms konkrētajā gadījumā ir piemērotāks, turpina skaidrot speciāliste. Piemēram, var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā režīmā, piemērojot 23% nodokļa likmi ienākumam, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību, mikrouzņēmumu nodokli 12% apmērā no apgrozījuma (apgrozījumam līdz 7000 eiro) vai reģistrēties kā patentmaksas maksātājam. Rokdarbniekiem, kas ada cepures, šalles, darina auskarus, vienkāršākais nodokļu nomaksas veids ir patentmaksa, norāda Augstkalne-Jaunbērziņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu