Septiņās Rīgas vidusskolās obligāto eksāmenu indekss ir zemāks par 30%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Septiņās Rīgas vidusskolās obligāto vidusskolas eksāmenu indekss ir zemāks par 30%, liecina pētījuma par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi pirmā posma rezultāti.

Indekss pētījuma ietvaros veidots, summējot trīs obligāto centralizēto eksāmenu vērtējumus, iegūto rezultātu dalot ar skolā mācību gada sākumā norādīto 12.klašu skolēnu skaitu un vēl dalot ar trīs.

Vidusskolas obligāto eksāmenu indekss Rīgas skolās liecina, ka Rīgas 29.vidusskolā, Rīgas 54.vidusskolā, Rīgas 61.vidusskolā, Rīgas 15.vidusskolā, Rīgas 92.vidusskolā, Rīgas 65.vidusskolā un Rīgas 53.vidusskolā minētais indekss ir zemāks par 30%. Prezentējot pētījuma pirmos rezultātus, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) sacīja, ka, ja šis indekss ir zemāks par 30%, tad jaunieši neiegūst nepieciešamo izglītības kvalitāti. Kā skaidroja ministrs, indeksa lielums atkarīgs ne tikai no skolēnu uzrādītajiem centralizēto eksāmenu rezultātiem, bet arī no skolēnu «atbiruma» mācību gada gaitā.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvijā ir virkne vidusskolu, kuru pastāvēšana kvalitātes ziņā nav pieļaujama, tādējādi netieši liekot saprast, ka, iespējams, skolas ar zemākajiem indeksiem potenciāli varētu skart, piemēram, izglītības pakāpes maiņa, vidusskolas pārveidojot par pamatskolām, vidējo izglītību koncentrējot spēcīgās izglītības iestādēs.

Minētajās Rīgas vidusskolās, balstoties uz šī mācību gada sākuma datiem, izglītojamo skaits 12.klasē ir dažāds - tas svārstās no 10 skolēniem Rīgas 65.vidusskolā līdz 82 skolēniem Rīgas 92.vidusskolā. Tāpat visas šīs skolas ir mazākumtautību skolas ar latviešu un krievu mācībvalodu.

Tuvu 30% robežai, nepārsniedzot 40% robežu šajā indeksā, Rīgā ir vēl 17 vidusskolas, kurās indekss ir robežās no 30% līdz 40%. Vairāk nekā puse šo skolu tāpat ir mazākumtautību skolas, taču šajā kategorijā ietilpst arī dažas nacionālo minoritāšu skolas, kas darbojas atbilstoši noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem.

Augstākais indekss, kas sniedzas pāri 70% robežai, Rīgā ir sešās izglītības iestādēs - Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, Rīgas Valsts Āgenskalna ģimnāzijā, Rīgas Franču licejā un Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā. Šajās skolās 12.klašu skolēnu skaits vidēji ir lielāks nekā skolās ar zemu indeksu - izglītojamo skaits šo sešu skolu 12.klasēs svārstās no 44 skolēniem Franču licejā līdz 226 skolēniem Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā.

Patlaban apkopojot Rīgas vidusskolu obligāto eksāmenu indeksus, nav ietvertas vakara (maiņu), neklātienes, tālmācības un profesionālās vidusskolas.

Pētījuma noslēgums paredzēts rudenī, izstrādājot rekomendācijas pašvaldībām, kuras būs atbildīgas par lēmumu pieņemšanu saistībā ar skolu tīkla sakārtošanu. Šadurskis uzsvēra, ka šis process nenozīmē skolu slēgšanu - tas visbiežāk varētu nozīmēt skolu izglītības pakāpju maiņu, vidusskolu pārtaisot par pamatskolu, bet pamatskolu - par sākumskolu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu