Latvijas drošību stiprinās trīs ASV transporta helikopteri «Chinook»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē šonedēļ ieradušies trīs ASV armijas helikopteri «Chinook», kas pirmo reizi Baltijā atradīsies pastāvīgi.

Operācijā «Atlantic Resolve» nosūtītie helikopteri bāzēsies Lielvārdē un piedalīsies militārajās mācībās Latvijā un Baltijas reģionā. Helikopteri Latvijā uzturēsies vairākus mēnešus, aģentūrai LETA norādīja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Operācijā «Atlantic Resolve» iesaistītie helikopteri piedalīsies militārajās mācībās un stiprinās Baltijas valstu aizsardzības spējas.

ASV Armijas spēku helikopteri CH-47 «Chinook» ir vidējās klases transporta helikopteri, ko izmanto karavīru, ekipējuma, pārtikas un cita karavīriem nepieciešamā pārvadāšanai. Šos helikopterus izmanto arī medicīniskajā evakuācijā, meklēšanas un glābšanas operācijās, citu gaisa kuģu evakuācijā, desantēšanās un citās pārvietošanas operācijās.

Tuvākās mācībās, kurās piedalīsies helikopteri «Chinook», ir starptautiskās mācības «Summer Shield», kas notiks no 17. līdz 30. aprīlim.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka mācību operāciju «Atlantic Resolve». Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Atbilstoši operācijai Latvijā rotācijas kārtībā ASV nodrošina savu karavīru klātbūtni. Nereti ASV karavīri ierodas ar bruņutehniku. Februārī Ādažu bāzē Latvijas drošības stiprināšanai tika nogādāta ASV 4.kājnieku divīzijas 3.bruņotās brigādes 68.bruņotā pulka 1.bataljona bruņutehnika, tai skaitā 15 tanki, sešas kaujas mašīnas, divas inženieru tehnikas vienības mīnu lauka iznīcināšanai, kā arī cita veida kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika. Šo vienību kopumā veido vairāk nekā 225 karavīri.

Turpinot operāciju «Atlantic Resolve», Latvijā marta sākumā nogādāja piecus ASV helikopterus «Blackhawk». Tāpat Lielvārdē ieradušies aptuveni 60 pārstāvji no 10. Aviācijas brigādes vienības «Fēnikss».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu