Mamikins ir pārliecināts par nepieciešamību nepilsoņiem piešķirt balsstiesības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nīderlandē un Vācijā katram trešās valsts pilsonim, kurš tur dzīvo, ļauj balsot pašvaldību vēlēšanās, tad kāpēc nepiešķirt šādas tiesības Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās, norādīja EP deputāts Andrejs Mamikins (S).

«Mēs nelūdzam nulles variantu, nelūdzam visiem piešķirt pilsonību automātiski, bet par cik EP un Eiropas Padome runājot par migrācijas krīzi piešķir balsstiesības migrantiem, kuriem ir attiecīgs statuss, kā Nīderlandē un Vācijā, kur ļauj balsot pašvaldību vēlēšanās katram trešās valsts pilsonim, kurš tur pastāvīgi dzīvo, tad kāpēc nepiešķirt šādas tiesības arī nepilsoņiem,» uzskata deputāts.

Viņš norādīja, ka, iespējams, rudenī varētu notikt balsojums par iniciatīvu, kas paredz balsstiesību piešķiršanu Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem EP vēlēšanās.

Iniciatīvu jūnija beigās plānots izskatīt divās EP komitejās, savukārt rudenī par šo jautājumu varētu notikt balsojums, pēc kura būs redzams, vai šis jautājums tiks virzīts uz EP plenārsēdi vai nē, sacīja Mamikins.

«Ja būs plenārsēde, tad nākamgad, teorētiski, EP var pieņemt kādu rezolūciju, tomēr rezolūcija var dot rezultātu, bet var arī nedot nekādu rezultātu,» domā deputāts.

Eiroparlamentārietis sacīja, ka tiek lūgtas ļoti prozaiskas lietas, proti, Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem ļaut balsot EP vēlēšanās, Latvijas nepilsoņiem piedalīties arī vietējās pašvaldību vēlēšanās, bet Igaunijas nepilsoņiem būt par politisko partiju biedriem.

Neskatoties uz to, ka viedokļi par šo jautājumu EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupā ir atšķīrušies, Mamikinam izdevies šo jautājumu aktualizēt un deputātus pārliecināt, viņš norāda. Tikmēr kategoriski pret šo iniciatīvu ir Eiropas Tautas partijas grupa un Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa, teica deputāts.

Kā ziņots, šī gada 29.jūnijā divās EP komitejās, gan Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā (LIBE), gan Lūgumrakstu komitejā (PETI) paredzēta noklausīšanās par iniciatīvu, kas paredz balsstiesību piešķiršanu Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem EP vēlēšanās.

Iepriekš Mamikins un Tatjana Ždanoka (LKS) vairākus mēnešus Latvijā un Beļģijā vāca parakstus lūgumrakstam par nepilsoņu tiesībām piedalīties vēlēšanās, un kopumā tika savākti vairāk nekā 20 000 parakstu. Starp lūgumraksta atbalstītājiem ir Beļģijas, Lielbritānijas, Islandes, Itālijas, Lietuvas, ASV, Kanādas, Pakistānas, Indijas un Bangladešas iedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu