Latvijā pastiprinātās robežpārbaudes ceļotāju rindas nav radījušas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Šengenas zonas ārējās robežas Latvijā pastiprinātās robežpārbaudes ceļotāju rindas nav radījušas, pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone.

Pētersone skaidroja, ka robežsardze jau iepriekš atbilstoši gatavojusies pastiprinātajām robežpārbaudēm un darot visu iespējamo, lai ceļotājiem būtu minimālas neērtības. Robežpārbaude prasot vien īsu brīdi, proti, ceļotāja pase tiek ievietota speciālā pasu nolasītājā, kas pāris sekundēs pārbauda datus robežsargu datu bāzēs.

Aktīvā tūrisma sezona vēl nav sākusies, bet Pētersone domā, ka ka arī vasarā robežkontroles punktos nepieaugs ceļotāju rindas.

Jau ziņots, ka Valsts robežsardze no 1.aprīļa sākusi visu Eiropas Savienības (ES) pilsoņu pastiprinātas pārbaudes uz Šengenas zonas ārējās robežas.

Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk Silenes, Pāternieku, Terehovas, Grebņevas un Vientuļu, Pededzes robežkontroles punktos, Kārsavas un Zilupes dzelzceļa robežkontroles punktos robežsargi veiks datorizētu pārbaudi visām ieceļojošām un izceļojošām personām, tostarp arī ES, Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Šveices pilsoņiem un mehāniskajiem transportlīdzekļiem. Arī Rīgas, Ventspils un Liepājas ostās, kā arī starptautiskajā lidostā «Rīga» tiek veikta datorizēta pārbaude visiem ES, EEZ un Šveices pilsoņiem, kuri šķērsos Šengenas zonas ārējo robežu.

Līdz šim datorizētā robežpārbaude bija trešo valstu pilsoņiem. ES, EEZ un Šveices pilsoņiem, šķērsojot Šengenas zonas ārējo robežu, tika veikta vien ceļošanas dokumentu pārbaude, taču tagad tiek veikta datorizēta robežpārbaude, pārbaudot uzrādītos dokumentus Šengenas informācijas sistēmā, «Interpola» un nacionālajās informācijas sistēmās.

Pastiprinātu robežpārbaužu ieviešana saistīta ar Eiropas Parlamenta martā apstiprinātajiem grozījumiem Šengenas Robežu kodeksā. Šo grozījumu mērķis ir palielināt drošību Šengenas telpā un identificēt personas, kuras iespējams varētu radīt draudus sabiedriskajai kārtībai un iekšējai drošībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu