DP: «klikšķu portālu» popularitāte pierāda medijpratības nozīmi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Tā dēvēto klikšķu portālu darba metodes, izmantojot nepatiesu, manipulatīvu un zemas kvalitātes saturu, pierādījušas savu efektivitāti, piesaistot plašu iedzīvotāju, īpaši jauniešu auditorijas, uzmanību. Šis apstāklis skaidri pierāda, ka līdz ar sociālo tīklu un interneta resursu lomas pieaugumu būtiski palielinās sabiedrības medijpratības nozīme, teikts Drošības policijas (DP) pārskatā par pērno gadu.

Pārskata periodā Latvijas informatīvajā telpā popularitātes pieaugumu piedzīvoja vairāki interneta portāli jeb tā dēvētie klikšķu portāli, kuri nav reģistrēti kā masu mediji, bet kuri mēģina iekarot reklāmas tirgu, savā saturā iekļaujot provokatīvu, tendenciozu un sagrozītu informāciju, tādējādi cenšoties piesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrības uzmanību.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka par šo portālu izveidi ir atbildīgas dažāda profila personas, tostarp personas, kuras iepriekš darbojušās Latvijas mediju vidē, kā arī publiskajā telpā iepriekš nezināmi cilvēki. Šādu vietņu saturā galvenokārt tika pārpublicēta informācija no Latvijas ziņu portāliem, bieži koncentrējoties uz dažāda rakstura notikumiem Rīgā.

To darbības rezultātā Latvijas informatīvā telpa tiek piepildīta ar negācijās un sagrozītā informācijā balstītiem materiāliem par norisēm Latvijas politikā, ekonomikā un sabiedriskajā dzīvē. Portālu satura veidotāji, izvēloties atsevišķus notikumus un ziņas, piešķīra akcentus un konstruēja versijas par politikas un ekonomikas jomas aktualitātēm, kas galvenokārt saistītas ar neveiksmēm vai neizdošanos kādā jomā, bieži pārspīlējot to apmēru. Pārskata periodā informācijas izkārtojums tendenciozi tika virzīts, lai demonstrētu, cik daudz un dažādas nelikumības, pārkāpumi, krīzes un neveiksmes notiek Latvijā.

Pēc šādām darba metodēm strādājošo interneta vietņu saturā iekļautie vēstījumi ir kļuvuši par Krievijas finansēto un Krieviju atbalstošo informācijas resursu

izplatītā satura pamatā esošo vēstījumu turpinājumu latviešu valodas informācijas resursos. Tā rezultātā Krievijas propagandas mērķiem veidotie vēstījumi par Latviju «ieplūst» arī latviešu valodas informācijas resursos un sasniedz auditorijas daļu, kas patērē latviešu valodas informācijas resursus.

Krievijas intensīvās propaganda kampaņas kopā ar tā dēvēto klikšķu portālu strauji iegūto popularitāti Latvijas sabiedrībā apliecina nepieciešamību pēc konsekventiem pasākumiem Latvijas informatīvās telpas drošības garantēšanā, kā arī politiskajām un sabiedriskajām iniciatīvām, kuru uzdevums būtu celt sabiedrības medijpratības līmeni.

Izglītota un zinoša sabiedrība ir iedarbīgākais instruments ārvalstu propagandas kampaņu ietekmes mazināšanai un galvenais Latvijas informatīvās telpas drošības garants,

akcentē Drošības policija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu