Latvijā nogādāti 20 patvēruma meklētāji no Sīrijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmā vakar uz Latviju no Grieķijas pārvietoti 20 sīrieši, tajā skaitā desmit bērni, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Uz Latviju pārvietotās piecas ģimenes no Sīrijas patlaban atrodas Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos.

Starp pārvietotajām personām ir tādu profesiju pārstāvji kā farmaceits, medmāsa, metālapstrādes speciālists, pavārs, kuģniecības un tirdzniecības nozares darbinieks.

Vēl personas savos pieteikumos ir norādījušas arābu, angļu un kurmandži valodas zināšanas.

Kopumā Latvija pārvietošanas programmā līdz šim uzņēmusi 300 personas, līdz ar to valsts ir uzņēmusi vairāk nekā pusi no solītā patvēruma meklētāju skaita.

ES pārvietošanas programmā Latvija 2015.gadā solidāri ar citām ES dalībvalstīm ir apņēmusies divu gadu laikā pārvietot 531 personu - 295 no Grieķijas, 186 no Itālijas un 50 no Turcijas bēgļu nometnēm.

Līdz marta sākumam no pārvietotajām personām bēgļa statuss piešķirts desmit personām un alternatīvais - 151 personai. Kā ir atzinuši cilvēki, kas strādā ar bēgļu uzņemšanu un integrāciju, lielākā daļa šo personu jau ir pametušas Latviju.

Pēc nogādāšanas Latvijā PMLP ir jālemj, vai piešķirt patvērumu - bēgļa vai alternatīvo statusu. Likums paredz, ka bēgļa statusu piešķir bez noteikta termiņa, bet alternatīvo - uz gadu. Ja joprojām pastāv atbilstoši apstākļi, tad alternatīvo statusu ir iespējams pagarināt.

Tāpat Latvijā regulāri, visbiežāk nelikumīgi, caur «zaļo» robežu nokļūst ārvalstnieki, no kuriem daļa pēc aizturēšanas lūdz patvēruma statusu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu