Latvijas augstskolās pērn studēja aptuveni 100 cilvēku no terorisma pārņemtām valstīm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas augstskolās pērn studēja aptuveni 100 cilvēku no valstīm, kurās darbojas teroristu grupējumi. Turklāt dažās augstskolās potenciālo ārvalstu studentu atbilstības pārbaudes tiek veiktas virspusēji, savā pagājušā gada darbības pārskatā secinājusi Drošības policija (DP).

Līdzās informācijas ieguvei par iespējamiem radikalizācijas riskiem Latvijā, pārskata periodā DP sadarbībā ar citām valsts institūcijām turpināja pievērst uzmanību ārvalstnieku ieceļošanai Latvijā. Salīdzinot ar 2015. gadu, pārskata periodā bija vērojams maznozīmīgs vīzu un uzturēšanās atļauju pieprasījuma kāpums. 2016. gadā pārbaudīti 1 978 vīzu ielūgumi un uzturēšanās atļauju pieprasījumi par kopumā 3038 personām.

Papildus šiem ielūgumiem un izsaukumiem, pērn DP veica arī 1 862 ārvalstnieku vīzu pieprasījumu un 562 uzturēšanās atļauju pieprasījumu pārbaudi. Veikto pārbaužu rezultātā 121 gadījumā DP rosināja atteikt vīzu izsniegšanu, 16 - samazināt ieceļošanas dienu skaitu, 20 - apstiprināt ar DP specifiskiem norādījumiem. Savukārt no pārbaudītajiem uzturēšanās atļauju pieprasījumiem 44 gadījumos tika rosināts atteikt uzturēšanās atļauju, 43 - apstiprināt ar citiem komentāriem. Jāatzīmē, ka, atšķirībā no iepriekšējiem periodiem, divi atteikumi bija saistīti ar terorisma risku.

Pārbaudāmo ārzemnieku vidū dominēja divas kategorijas - tūristi un studenti. Studijas Latvijas augstākās izglītības iestādēs arī pagājušā gadā bija viens no galvenajiem iemesliem, kas pamudināja Latvijā ieceļot personas no valstīm, kurās ir teroristu grupējumi.

2016.gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs studēja vairāk nekā simts šādu valstu pilsoņi. Kaut arī šis skaitlis, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir samazinājies, tomēr joprojām saglabājas risks, ka, uzdodoties par studentiem, Latvijā var mēģināt ieceļot radikāli tendētas personas, kurām līdz ar to ir iespējas brīvi pārvietoties arī citu Šengenas zonas valstu teritorijā.

Minēto galvenokārt ietekmēja faktors, ka atsevišķās augstākās izglītības iestādēs potenciālo ārvalstu studentu atbilstības pārbaudes joprojām tiek veiktas virspusēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu