Stādot ozolus pierobežas pašvaldībās, maija sākumā atklās valsts simtgades svinības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts prezidents un simtgades patrons Raimonds Vējonis 4.maijā atklās simtgades svinības un akciju «Apskauj Latviju», stādot ozolus Nīcā un Liepājā, informēja simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Simtgades atklāšana sāksies Latvijas Ziemeļu, Dienvidu, Rietumu un Austrumu galējos punktos Ipiķos, Demenē, Nīcā, un Pasienā. Dienas gaitā visā Latvijā norisināsies valsts neatkarības atjaunošanas dienai veltīti pasākumi, tostarp Baltā galdauta svētki.

Akcijā «Apskauj Latviju» pie robežas esošo 45 pašvaldību teritorijās noteiktā laika secībā no plkst.9 visas dienas garumā tiks stādīti 100 ozoli ar īpašu simtgades norādi. Tādā veidā simboliski tiks iezīmēta Latvijas robežlīnija un vienotība, ko Latvijas valsts ieguva patiecoties pirms simts gadiem notikušajam Latgales kongresa lēmumam, skaidro Pastare.

Savukārt Baltā galdauta svētki ir pirms gada Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja ierosinātā tradīcija svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu, pieminot 1990.gada 4.maiju, kad Latvijas PSR Augstākā padome pieņēma deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Baltā galdauta svētkus aicināts veidot ikviens - savā kopienā, ģimenē, pagalmā, draugu lokā vai darba vietā - kopīgi klājot galdu un svinot valsts svētkus. Galvaspilsētā centrālās Balto galdautu svētku norises vietas būs vairākas, tajā skaitā - Latvijas Nacionālā bibliotēka, pie kuras tiks iestādīts arī savs simtgades ozols, kā arī Esplanāde un publiskā telpa pie Ministru kabineta.

Šobrīd apzinātas vairāk nekā 100 Baltā galdauta svētku norises vietas Latvijā un pasaulē. Ikviens ir aicināts pieteikt savu Baltā galdauta svētku norises vietu Latvijas valsts simtgades digitālajā platformā «www.lv100.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu