Ar mērķi psiholoģiski ietekmēt iedzīvotājus izplata viltus ziņas par mācībām Ādažos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ar mērķi psiholoģiski ietekmēt iedzīvotājus publiskajā telpā tiek izplatītas viltus ziņas par starptautiskajām mācībām «Summer Shield XIV», kas no 17. līdz 30. aprīlim norisinās Ādažos, portālu TVNET informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Ministrija norāda, ka portāls BaltNews.lv rakstā ««Независимая газета»: НАТО в Адажи может применить новые средства, влияющие на психику человека» (««Neatkarīgā avīze»: NATO Ādažos var pielietot jaunus paņēmienus, kas ietekmē cilvēka psihi») informē, ka šā gada martā Vācijas personāla atlases aģentūras esot meklējušas krievvalodīgus statistus dalībai militārās mācībās.

Krievijas militārais eksperts ģenerālleitnants Jurijs Netkačevs uzskata, ka NATO vadībai šādas personas acīmredzot kļuvušas nepieciešamas, lai mācību laikā noslīpētu jaunas hibrīdkara metodes, uz šiem krievvalodīgajiem izmēģinot jaunus fiziska, bioloģiska un cita rakstura paņēmienus, kas ietekmē cilvēka psihi un uzvedību. Eksperts prognozē, ka militārās mācības, kurās tiek lietoti šādi paņēmieni, ASV un citās NATO dalībvalstīs tikai vērsīsies plašumā. Eksperts neizslēdz, ka šādi paņēmieni varētu tikt izmantoti arī tagad Latvijā notiekošajās mācībās.

Tāpat BaltNews.lv atsaucas uz Krievijā izskanējušo viedokli, ka mācībām «Summer Shield XIV» ir «spilgti izteikta pretkrievijas ievirze», citiem vārdiem sakot, NATO Latvijā gatavojas uzbrukumam Krievijai.

Līdzīgu viedokli ir paudis Krievijas portāls 3mv.ru, kura domēna 3mv.ru nosaukumā ir vārdu savienojuma «trešais pasaules karš» («третья мировая война») saīsinājums. Portāls informē, ka NATO Eiropā īsteno virkni pasākumu, gatavojoties uzbrukt Krievijai. Starptautiskās mācības «Summer Shield XIV» Ādažos ir viens no šādiem pret Krieviju vērstiem manevriem.

Pēdējā laikā publiskajā telpā tiek pastiprināti izplatītas viltus ziņas arī par citām ar NATO darbību un sabiedroto spēku karavīru rīcību saistītām situācijām.

Viens no klajiem propagandas piemēriem ir ziņu aģentūras BNS Lietuvas sistēmā 12. aprīlī ievietotā maldinošā ziņa par ASV karavīriem, kuri Latvijā it kā esot saindējušies ar iprītu. Izdomātajā ziņā lietuviešu un krievu valodā bija norādīts, ka Baltijas jūras dzelmē nogremdētie iprīta krājumi ir ekoloģiskā bumba un ka vienīgi Kremlis zina, kad tā sprāgs. Ziņas tekstu nebija veidojusi BNS redakcija.

Tāpat Krievijas informācijas aģentūras regnum.ru interneta vietnē lasāma nepatiesa informācija par to, ka Polijas pilsētā Žaganā naktī uz 9. aprīli trīs ASV karavīri mēģinājuši ievilkt neapgaismotā ielā 19 gadus vecu jaunieti. Savukārt vīrieti, kurš meiteni steidzies aizstāvēt, karavīri nežēlīgi piekāvuši. Portāls norāda, ka ASV karavīri bijuši alkohola reibumā.

Aizsardzības ministrija norāda, ka šāda veida propagandas mērķis ir mazināt uzticēšanos NATO un sabiedroto spēku karavīriem, manipulējot ar daļēji reāliem faktiem un mēģinot ietekmēt cilvēku prātus un sirdis.

Līdzīga rakstura viltus ziņas var tikt publicētas arī saistībā ar NATO daudznacionālo Kanādas vadīto kaujas grupu, kas Latvijā ieradīsies šā gada jūnijā.

Tāpēc ministrija aicina Latvijas sabiedrību kritiski izturēties pret populistiskiem centieniem īstenot informācijas operācijas Latvijas informatīvajā telpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu