Satversmes tiesā ierosināta lieta par pārmaksātā PVN atmaksas kārtību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa atmaksas kārtību, informēja Satversmes tiesā.

Lieta ierosināta pēc Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta pieteikuma. Augstākā tiesa kasācijas kārtībā skata lietu par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīts pieteicējas SIA «Latintermeh» pieteikums par Valsts ieņēmumu dienesta lēmuma atzīšanu par prettiesisku. Ar šo lēmumu pieteicējai daļa no pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas saskaņā ar likumu esot pārcelta uz nākamo taksācijas periodu līdz taksācijas gada beigām.

Kā norādīts pieteikumā Satversmes tiesai, likuma «Par pievienotās vērtības nodokli» redakcijā, kas bija spēkā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim paredzēja, ka Valsts ieņēmumu dienests, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, 30 dienu laikā pēc tam, kad saņemta nodokļa deklarācija par taksācijas periodu, pārceļ apstiprināto pārmaksāto nodokļa summu uz nākamo taksācijas periodu līdz taksācijas gada beigām, sedzot nākamajos taksācijas periodos valsts budžetā maksājamo nodokļa summu. Tāpat šī likuma redakcija paredzēja - ja apliekamajai personai pēc pārmaksātās nodokļa summas novirzīšanas joprojām ir pārmaksātā nodokļa summa, to pārceļ uz nākamajiem taksācijas periodiem.

Tiesas ieskatā apstrīdētās normas, ciktāl tās ierobežo pieteicējas kā nodokļa maksātājas tiesības uz pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksāšanu saprātīgā termiņā, neatbilstot Satversmē noteiktajām pamattiesībām, samērīguma principam, kā arī nodokļu sistēmas neitralitātes principam.

Tiesa uzskata, ka ekonomiskais slogs, ko nodokļa maksātājam uzliekot likums, ilgstošā laika posmā un bez jebkādas kompensācijas, liedzot nodokļa maksātājam iespēju saņemt un rīkoties ar viņa finanšu līdzekļiem. Tas varot negatīvi ietekmēt nodokļa maksātāja spēju veikt saimniecisko darbību.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Saeimu līdz 30. jūnijam iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 25. septembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu