Rīgas domes departaments ģimnāziju klašu skaita samazināšanu pamato ar izcilības sekmēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts ģimnāziju uzdevums ir sekmēt izcilību, tāpēc jāveido lielāka konkurence uz vietām Rīgas valsts ģimnāziju 7.klasēs, uzskata Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis (GKR).

Šodien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja uzklausīja departamenta ziņojumu par nākamajā mācību gadā no jauna atveramo 7.klašu skaita samazināšanu Rīgas valsts ģimnāzijās.

Helmanis informēja, ka departaments katru gadu līdz 1.aprīlim izdod rīkojumu par nākamajā mācību gadā no jauna komplektējamo 1.klašu, 7.klašu (ģimnāzijās un valsts ģimnāzijās) un 10.klašu skaitu.

Arī 2017.gadā tika izdots departamenta rīkojums par plānoto no jauna atveramo klašu skaitu Rīgas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs.

Departaments norāda, ka ne tikai skolu reorganizācija vai likvidācija, bet arī atveramo klašu skaita noteikšana katrā konkrētā skolā ir būtisks instruments pašvaldības rokās, īstenojot skolu tīkla pilnveides pasākumus. Ar šī regulējuma palīdzību, piemēram, tiek ierobežotas skolu ēku pārpildījuma problēmas, kā arī, tieši otrādi, ierobežota 10.klases atvēršana skolās, kuru 9.klasēs skolēnu skaits ir būtiski nepietiekams vidusskolas klases atvēršanai un kurās plānota pakāpeniska īstenotās izglītības pakāpes maiņa.

2017.gadā plānoto no jauna atveramo 7.klašu skaita samazināšana Rīgas valsts ģimnāzijās 2017./2018.mācību gadā ir pamatota ar vairākiem būtiskiem iemesliem, kas aplūkojami tikai kā kopums.

Helmanis skaidroja, ka jau vairākus gadus Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, ir nepietiekams telpu nodrošinājums optimāla izglītības procesa īstenošanai. Minētās skolas kā priekšlikumu Eiropas savienības struktūrfondu projekta «Mācību vides uzlabošana» īstenošanas iecerei izvirzīja nosacītu piebūvju celtniecību, apliecinot, ka kvalitatīva mācību procesa un jo īpaši reģionālās metodiskās funkcijas nodrošināšanai trūkst telpu.

Risinot skolu pārpildījuma problēmu, Izglītības, kultūras un sporta departaments kā pašsaprotamu noteica jaunatveramo 7.klašu, nevis 10.klašu skaita samazināšanu. Četrās no piecām Rīgas valsts ģimnāzijām tika samazināts atveramo 7.klašu skaits par vienu klasi.

Tādējādi tika ņemts vērā arī Izglītības un zinātnes ministrijas paustais viedoklis izglītības pārvalžu priekšsēdētāju seminārā par to, ka nākotnē valsts ģimnāzijas būtu izglītības iestādes, kurās mācās skolēni tikai 10.-12.klasēs.

Salīdzinot ar šī mācību gada klašu skaitu, 2017./2018.mācību gadā kopējais klašu skaits skolā nemainīsies Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā un Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā.

Pašreiz četras no piecām valsts ģimnāzijām skolēnus 7.klasē uzņem ar iestājpārbaudījumiem. Tā kā valsts ģimnāziju uzdevums ir sekmēt izcilību attīstību, jāveido vēl lielāka konkurence uz vietām Rīgas valsts ģimnāziju 7.klasēs.

Nosakot atveramo klašu skaitu, pašvaldība uzņemas atbildību par visas pilsētas skolu tīkla sekmīgu funkcionēšanu. Departaments uzskata par pareizu sekmēt skolēnu pamatizglītības ieguvi dzīvesvietai tuvākajā skolā. Savukārt tiek palielināta iespēja lielākam skaitam 9.klases absolventu turpināt izglītības ieguvi Rīgas valsts ģimnāzijās, kārtojot pārbaudījumus iestājai 10.klasē.

Departaments uzskata, ka Rīgā ir pietiekami daudz vidusskolu, kuru skolēnu mācību sasniegumi obligātajos centralizētajos eksāmenos ir tikpat augsti, kādi tie ir Rīgas valsts ģimnāzijās, atsevišķos gadījumos ir arī augstāki.

Rīgas pilsētas pašvaldība lepojas ar Rīgas valsts ģimnāziju pedagogu darbu un skolēnu sasniegumiem, taču nedrīkst reducēt, ka kvalitatīvu izglītību iespējams iegūt tikai valsts ģimnāzijās, norādīja Helmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu