Speciāliste: viņi atgriezīsies ar cietuma pieredzi. Jauniešiem par vienaudža slepkavību Liepājā draud 12 gadu cietumsods

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Pēc 12 gadiem viņiem būs ap 30, plus klāt nākusi cietuma pieredze. Nav jābūt gaišreģim, lai iztēlotos, kā tas būs,» runājot par maksimālo sodu – brīvības atņemšanu uz 12 gadiem, ko var piespriest diviem nepilngadīgajiem jauniešiem par vienaudža slepkavību un līķa sadedzināšanu Liepājā, saka atkarīgo pusaudžu un jauniešu rehabilitācijas centra «Solis Piebalgā» sociālās programmas vadītāja Agita Soloveiko. Liepājas tiesa šonedēļ sākusi skatīt krimināllietu par 16 gadu vecā Egila slepkavību pērnā gada septembra nogalē.

Iztēlojieties, kas notiek viņu galvās!

Uz apsūdzēto sola ir 1999. un 2000. gadā dzimuši jaunieši – zvērīgi nogalinātā zēna paziņas. Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka liktenīgajā dienā visi jaunieši kopā dzēruši – toreiz tikai alkoholu, bet zināms, ka puišiem nebija svešas arī citas apreibinošās vielas, tostarp tā sauktais spaiss. Pēc konflikta Egilu žņaudza un sita, līdz viņš nomira. Pēc tam jaunieši mirušo Egilu izģērba un līķi centās sadedzināt.

«Šis ir tikai viens gadījums ar drausmīgām sekām, bet kas vispār notiek, kad jaunieši salietojas... Lielākā daļa kriminālas darbības veic neskaidrā prātā vai dzenoties pēc devas,» saka speciāliste, kura ikdienā strādā ar pusaudžiem, kas atkarīgi no psihoaktīvām vielām. Savulaik viņa strādājusi arī ar nogalināto pusaudzi Egilu. «Lietošanas sekas ir izmainīta apziņa. Pieaugušie var izdarīt sazin ko, bet pusaudžiem vispār zūd kritikas spējas. Pusaudžu gadi ir smagi ikvienam – tas ir grūtākais laiks pēc piedzimšanas. Pusaudži mēdz būt ļauni, primitīvi, viņos trako hormoni, viņi meklē savu identitāti. Ja jaunietis sāk lietot alkoholu vai citas apreibinošas vielas, visas problēmas padziļinās. Turklāt,

ja viņš nokļūst policijā, mamma atpērkas; ja atnāk mājās piedzēries, vecāki apkaunojošo faktu noslēpj, skolā izliekas neko nemanām.

Rezultātā process attīstās,» stāsta Soloveiko. Divatā runājot ar pusaudzi, kas nonācis centrā, drīz vien atklājas skaudra aina: jaunais cilvēks ir vientuļš, nelaimīgs un izmisis. «Es redzu, kas viņam kait un sāp, bet, līdzko viņš atgriežas grupā, tā uzliek masku un turpina iejusties lomā.» Soloveiko uzskata, ka jauniešiem, kuri noslepkavoja savu «draugu» un apgānīja viņa līķi, nevar būt attaisnojuma. Viņa pieļauj, ka šie jaunieši apreibinošās vielas nelietoja pirmoreiz. «Tā nav, ka cilvēks lieto pirmo reizi un nogalina.» Tikai iztēlojieties, kas notiek viņu galvās! Speciāliste uzskata:

varbūtība, ka viņi sapratīs, ko izdarījuši, un mainīsies, ir maza.

«Ja būs lemts, rehabilitācijas programmas un psihologi palīdzēs...» Viņa neizslēdz, ka jaunieši īsti neapjēdz, ko izdarījuši.

Nevis jārunā, bet jākliedz

Nodurts, spīdzināts, nosmacis, noslīcis, nokritis no jumta, izvarota. Tāds itin bieži mēdz būt atkarīgo pusaudžu dzīves ceļa noslēgums. Parasta statistika – nekas vairāk. «No man zināmajiem četri bērni ir aizgājuši,» saka «Solis Piebalgā» pārstāve. «Viņi bija ārstējami un mīlami, bet tas netika izdarīts.» Šobrīd centrā uzturas divdesmit 12 līdz 17 gadu veci jaunieši. Soloveiko saka, ka vēlas piemetināt ko būtisku: «Mēs veicām nelielu pētījumu. Rezultāts ir šokējošs!

Izrādās, ka katra atkarīgā bērna vidē, viņa paziņu lokā ir 40-50 atkarīgu bērnu. Tad nu iztēlojieties, kāda ir kopaina – cik viņu patiesībā ir daudz!

Tā ir milzīga drāma, uz ko sabiedrība piever acis. Mums rāda ciparus: «Jauniešu dzeršana mazinās.» Jā, bet pieaug spaisa lietošana. Man nav ilūziju, ka šos jautājumus kāds nopietni grib risināt. Patiesībā par bērnu atkarībām ir nevis jārunā, bet jākliedz!»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu