Bergmanis: ASV turpinās atbalstīt Latvijas bruņoto spēku attīstību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) tikšanās laikā ar ASV aizsardzības ministru Džeimsu Matisu saņēmis apliecinājumu, ka ASV turpinās atbalstīt Baltijas valstu, tostarp, Latvijas bruņoto spēku attīstību, pastāstīja Bergmanis.

Matiss trešdien Viļņā preses konferencē pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti paziņoja, ka ASV ir gatavas izvietot aizsardzības sistēmas Baltijas valstīs, lai savaldītu Krieviju. Matiss šodien tikās arī ar saviem Baltijas valstu kolēģiem.

Bergmanis pastāstīja, ka viņam nav nekas konkrētāks zināms par šādu Matisa paziņojumu, jo sarunās starp ministriem šādas konkrētas lietas netika skartas. «Mēs sarunās iezīmējām tikai sadarbības loku starp trim Baltijas valstīm. Viņš apstiprināja, ka ASV būs klātesoši un būs gatavi palīdzēt mūsu spēku attīstībā, tāpēc nekas nemainās un turpinām virzīties uz priekšu. Matisa kungs apzinās, cik mums sarežģīti, taču norādīja, ka esam tās valstis, kas virzās strauji uz divu procentu no iekšzemes kopprodukta atvēlēšanu aizsardzībai. Igaunija gan to jau ir izdarījusi.»

Bergmanis atgādināja, ka starp Latviju un ASV pastāv daudzi projekti aizsardzības attīstībā un ASV turpinot ieguldīt savus līdzekļus Nacionālo bruņoto spēku attīstībā, piemēram, pretgaisa aizsardzības sistēmās. Tāpat ASV ar savu karavīru tiešu klātbūtni Latvijā turpinot stiprināt Baltijas drošību.

«Mums ASV atbalsts ir ļoti būtisks infrastruktūras attīstībā, apmācību procesā un ieroču iegādē,» piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka Matiss savā pirmajā oficiālajā vizītē Baltijas valstīs ar ministriem ieradies diskutēt par valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, reģionālās drošības izaicinājumiem, kā arī ASV klātbūtni Baltijas reģionā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos, ASV sāka mācību operāciju «Atlantic Resolve», tādējādi apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu