Amerikas latvieši aktivizēs darbu, lai ASV jauno administrāciju mudinātu atbalstīt Latviju drošības jautājumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Čikāgā, ASV, 7.maijā noslēdzās Amerikas latviešu apvienības (ALA) 66.kongress, pavēstīja apvienībā. ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, atklājot kongresu, uzsvēra, ka pagājušajā gadā ALA strādāja, lai izpildītu iecerētās programmas kultūras, izglītības, informācijas, sporta un citās jomās, kā arī aktīvi reaģēja uz politiskajiem notikumiem saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanām.

ALA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, atklājot kongresu, uzsvēra, ka pagājušajā gadā ALA strādāja, lai izpildītu iecerētās programmas kultūras, izglītības, informācijas, sporta un citās jomās, kā arī aktīvi reaģēja uz politiskajiem notikumiem saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanām.

Apvienības valdei vairākkārt bija jāpamato politiski neitrāla pozīcija pirmsvēlēšanu laikā, tāpat uzmanības degpunktā atkal nonāca Baltijas valstu drošības, ASV un transatlantisko attiecību jautājums.

Pēc ALA vēstītā, kongresā tika nolemts izveidot «Sauciens darboties» kustību (Call to action), apvienojot aktīvus latviešu sabiedrības pārstāvjus, lai uzrunātu ASV kongresa un valdības pārstāvjus par atbalstu Latvijas un ASV kopīgām interesēm Baltijas drošības jautājumos un aicinātu pievienoties Baltijas atbalsta grupai (Baltic Caucus) ASV kongresā.

Ar uzrunu kongresa delegātus sveica Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis. Kā īpašie viesi kongresa darbā piedalījās Saeimas deputāts un Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks sadarbībā ar diasporu Atis Sjanīts, Latvijas Institūta (LI) direktore Aiva Rozenberga, Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdis Jānis Kukainis un Eiropas latviešu apvienības (ELA) priekšsēdis Kristaps Grasis. Kongresa laikā notika trīs paneļdiskusijas: par diasporas lomu Latvijas nacionālajā attīstībā, par politiskajām maiņām ASV valdībā, kā arī par ekonomiskās sadarbības turpmāku attīstību starp ASV un Latviju.

Īpaša uzmanība ALA kongresā tika veltīta Latvijas simtgadei veltītajiem pasākumiem, tajā skaitā 14.Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem Baltimorā. Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4.maijā, Čikāgā notika skrējiens «Izskrien Latviju», kurā piedalījās arī vēstnieks Teikmanis, LI direktore Rozenberga un ALA pārstāvji, bet vakarā delegāti un Čikāgas latviešu sabiedrība pulcējās uz Baltā galdauta svētkiem Sv.Pētera draudzes namā.

Tāpat kongresā tika ievēlēta jaunā ALA valde, apstiprināts budžets un pieņemtas rezolūcijas, iezīmējot apvienības darbības virzienus nākamajam gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu