TV3 popularizēts jaunietis rada viltus ziņu portālu; telekanāls pārtrauc sadarbību ar viņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kanāla TV3 veidotajā šovā «Precētie pret brīvajiem» popularizētais jaunietis Niks Endziņš, kurš pazīstams arī kā hiphopa mākslinieks Neids, radījis viltus ziņu portālu, kurā izplatījis sabiedrību maldinošu saturu, tādēļ TV3 nolēmis pārtraukt sadarbību ar Endziņu, liecina portāla «Skaties.lv» mājaslapā publicētais paziņojums.

Šova dalībnieks portālā «redzams.lv» izplatījis viltus ziņas par, piemēram, to ka Rīgā plānots celt mūri ap Maskavas forštati un ka skolēniem un studentiem no nākamā gada piektdienās nebūs jāapmeklē mācību iestādes. Tāpat portālā bija publicēts nepatiess paziņojums par it kā pazudušu meiteni.

Iepriekš portālā «Skaties.lv» tika publiskots aicinājums Neida pielūdzējas pieteikties iespējai tikties ar mūziķi. Iespēju tikties varēja iegūt divas visvairāk «Skaties.lv» lasītāju balsu ieguvušās meitenes, no kurām vienu izvēlētos pats Endziņš. Taču tagad TV3 nolēmis atcelt šova akcijas «Gribu randiņu ar brīvo» laikā paredzēto tikšanos ar Endziņu.

Telekanālu pārvaldošās «MTG TV Latvia» pārstāve Laima Kristapsone aģentūrai LETA norādīja, ka «Skaties.lv» ir uzticams ziņu un izklaides portāls un neatbalsta viltus ziņu veidotājus un izplatītājus, tāpēc, reaģējot uz 10.maijā konstatēto pārkāpumu Endziņa portālā «redzams.lv», kur izplatīts sabiedrību maldinošs saturs par pazudušu meiteni, TV3 pārtrauca jebkāda veida sadarbību ar viņu.

Kristapsone uzsvēra, ka turpmāk vairs netiks veidoti un publicēti «Skaties.lv» materiāli par Endziņu.

Taujāta, kā šis gadījums ir ietekmējis kanāla turpmāko šova dalībnieku atlases procesu, «MTG TV Latvia» pārstāve sacīja, ka kanāls neatbalsta puiša rīcību un šo pieredzi noteikti ņems vērā turpmāko aktivitāšu organizēšanā.

Viņa gan norādīja, ka šovs «Precētie pret brīvajiem», tostarp akcijas «Gribu randiņu ar brīvo» nākamās aktivitātes, turpināsies kā ierasts.

Savukārt Endziņš aģentūrai LETA sacīja, ka nepiekrīt TV3 nostājai, jo viņš neesot bija tas, kurš portālā «redzams.lv» publicējis maldinošo ziņu par pazudušo meiteni. Par publicēto ziņu esot atbildīgs portāla redaktors Ģirts Vanags.

Endziņš apgalvoja, ka portālā publicētās ziņas nav ievietotas, lai cilvēkus mānītu. Tādas ziņas kā «Maskačkas rajonam apkārt cels mūri un atdalīs to no pārējās Rīgas pilsētas daļas» esot domātas kā joks, lai cilvēkus uzjautrinātu. «Normāls cilvēks, izlasot šos rakstus, saprot, ka tas ir uz joku balstīts,» skaidroja Endziņš.

Pēc puiša domām «redzams.lv» nepieciešams izveidot sadaļu «Joki», lai cilvēki nepārprastu publiskoto ziņu saturu. «Noteikti «redzams.lv» izstrādāsim sadaļu «Joki», lai cilvēki [noteiktas ziņas] uztver kā joku,» norādīja Endziņš.

Viņš atzina, ka «redzams.lv» saturs līdzinās par «klikšķu biznesmeni» dēvētā Raivja Raspopova piederošajiem portāliem, kuru starpā ir arī interneta vietne «vipklubs.lv», un vairumam ziņu kā atsauce ir norādītas tādas interneta vietnes kā «apollo.lv» un «kasjauns.lv».

Vienlaikus Endziņš uzsvēra, ka viņš nav portālā publicēto ziņu autors un ka tagad viņš uzmana, lai turpmāk «redzams.lv» vairs netiktu publicētas viltus ziņas.

Kā liecina Latvijas interneta domēnu reģistra datu bāzē atrodamā informācija, Endziņš ir reģistrēts kā domēna «redzams.lv» vārda lietotājs. Savukārt par domēna tehnisko funkciju nodrošinātāju nosaukts Valdis Kanderāts.

Taujāts, ko viņš domā par radušos situāciju, Kanderāts aģentūrai LETA sacīja, ka viņš nepārzina portālā publicētā satura specifiku, tādēļ viņš nav iedziļinājies jautājumā par portālā publiskotajām viltus ziņām.

Vienlaikus Kanderāts norādīja, ka viņš ir atbildīgs par «redzams.lv» lapas tehnisko izstrādi, un portāla izveides pamatā bija reklāmu izvietošana. Kanderāts skaidroja, ka interneta vietnē publiskotās informācijas mērķis ir iegūt pēc iespējas vairāk «klikšķu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu