Brigmanis noliedz, ka ZZS atbalstītu amatpersonu ienākumu slēpšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalsta to, ka likumā jābūt noteiktam pienākumam publiskot valsts amatpersonu vārdus un uzvārdus kopā ar saņemto atalgojumu, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Iepriekš 11.maija Saeimas sēdē ZZS deputātu vairākums balsoja par to, ka no Valsts pārvaldes iekārtas likuma tiek svītrota norma par valsts amatpersonu vārdu publiskošana kopā ar saņemto atalgojumu.

Brigmanis tagad skaidro, ka politiskais spēks šādi rīkojās, ņemot vērā Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas atbalstu šīm izmaiņām un tās pārstāvju pausto, ka attiecīgais jautājums nav jārisina konkrētajā likumā. Taču, ja tagad rodas bažas, ka ir apdraudēta valsts amatpersonu vārdu publiskošana, tad ZZS šo principu ir gatava «viennozīmīgi atstāt spēkā likumā», pauda politiskā spēka frakcijas vadītājs.

Politiķis norādīja, ka ar atbilstošu juridisku risinājumu šajā jautājumā ir jānāk klajā gan tiem Saeimas pārstāvjiem, kas šajā jautājumā ir speciālisti, gan parlamenta juristiem. Svarīgākais ir piedāvāt tādu risinājumu, kas nerada pārpratumus, pauda politiķis.

Kā ziņots, Saeima 11.maijā atbalstīja priekšlikumu, ka no Valsts pārvaldes iekārtas likuma tiks svītrota norma, ka iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un un izmaksātā atalgojuma summu. Plānots, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Iepriekš šo priekšlikumu atbalstīja atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pēc Saeimas Juridiskā biroja pārstāvju ierosinājuma, jo jautājums par amatpersonām izmaksātā atalgojuma publiskošanu tiek regulēts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Saeima šajā otrajā likumā arī pieņēmusi grozījumus, ar kuriem tiks noteikts, ka cita informācija par amatpersonai izmaksāto darba samaksas apmēru būs pieejama valdības noteiktajā apjomā.

Savukārt biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna«» norāda, ka Saeimas deputātiem nav objektīva pamata izslēgt likuma prasību publiskot amatpersonu atlīdzību kopā ar vārdu un uzvārdu. Biedrība vērš uzmanību, ka normai, ko plānots izslēgt, līdzvērtīgs regulējums Ministru kabineta noteikumos vēl nav pieņemts, tāpēc pastāv risks, ka informācija par konkrētām amatpersonām izmaksātajām summām no nākamā gada 1.janvāra plašākai sabiedrībai vairs nebūs pieejama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu