Konstatē virkni pārkāpumu izglītības iestādēs, kas apmāca traktortehnikas vadītājus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra (VTUA), kas uzrauga traktortehnikas vadītāju apmācības procesu un tā nodrošinājumu, konstatējusi virkni pārkāpumu izglītības iestādēs, kas apmāca traktortehnikas vadītājus, aģentūra LETA uzzināja VTUA.

VTUA sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Mergups-Kutraitis aģentūrai LETA skaidroja, ka VTUA ir deleģētas tiesības uzraudzīt izglītības iestādes, kas apmāca traktortehnikas vadītājus, un iepazīties ar mācību materiālo bāzi un saņemt no izglītības iestādes nepieciešamos dokumentus, kas attiecas uz traktortehnikas vadītāju sagatavošanu. .

VTUA pārbauda traktortehnikas vadītāju sagatavošanas mācību iestāžu materiālās bāzes un tehniskā nodrošinājuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, uzrauga traktortehnikas vadītāju apmācības procesu, nodrošina traktortehnikas praktiskās apmācības instruktoru apmācību un atestāciju, kā arī izvērtē traktortehnikas vadītāju eksaminācijas rezultātus.

Šogad veiktajās pārbaudēs VTUA konstatēja virkni pārkāpumu. Tāpat šogad tika ierosināti trīs administratīvie procesi, kamdēļ VTUA apturēja mācību atļaujas līdz konstatēto neatbilstību normatīvajiem aktiem novēršanai. Patlaban VTUA visām iepriekš apturētajām izglītības iestādēm ir atjaunojusi mācību darbības atļaujas, jo tās savlaicīgi novērsušas neatbilstības.

Mergups-Kutraitis pastāstīja, ka VTUA visbiežāk mācību atļauju aptur, ja izglītības iestāde nav nodrošinājusi vismaz vienu piemērota lieluma mācību telpu, kura atbilst normatīvajiem aktiem par darba aizsardzības, ugunsdrošības, vides un higiēnas prasībām izglītības iestādē. Tāpat mācību atļauja tiek apturēta, ja nav stendu, datorprogrammu un prezentāciju iekārtu ceļa zīmju un ceļa horizontālo un vertikālo apzīmējumu mācīšanai, kam jāatbilst normatīvajiem aktiem ceļu satiksmes drošības jomā. Mācību atļauju aptur arī tad, ja nav mācību telpas, kurā redzamā vietā novietota mācību atļaujas kopija, kā arī brīvi pieejami informatīvie materiāli par traktortehnikas vadītāju apmācības kārtību, traktortehnikas vadītāja kvalifikācijas eksāmena pieņemšanas, vērtēšanas un vadītāja apliecības iegūšanas kārtību un ja nav tās kategorijas mācību traktortehnika, kuras kategorijas vadītājus izglītības iestāde sagatavo.

Pēc VTUA sabiedrisko attiecību speciālista teiktā, aģentūra arī turpmāk veiks papildu pārbaudes izglītības iestādēs par mācību bāzēm un procesiem, stingri ievērojot labas pārvaldības principu «konsultē vispirms». Tādējādi iecerēts nodrošināt efektīvāku un atvērtāku sadarbību starp uzraugošajām iestādēm un uzņēmējiem. Tāpat VTUA aicina arī pašām izglītības iestādes rūpīgi izvērtēt savas darbības atbilstību MK noteikumiem.

Saskaņā ar VTUA sniegto informāciju, patlaban VTUA ir reģistrētas 138.izglītības iestādes, kurām ir dotas tiesības apmācīt traktortehnikas vadītājus. Šogad izglītības iestādes VTUA ir reģistrējušas 300 traktortehnikas vadītāju mācību grupas, kuru atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām VTUA ir pārbaudījusi.

VTUA ir zemkopības ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde. VTUA darbības mērķis ir nodrošināt traktortehnikas un tās piekabju valsts uzraudzību, piešķirt un anulēt traktortehnikas vadīšanas tiesības un izsniegt traktortehnikas vadītāja apliecības, veikt traktortehnikas un tās piekabju valsts tehnisko apskati un kontroli, uzturēt traktortehnikas, tās piekabju un traktortehnikas vadītāju informatīvo sistēmu, kā arī iepazīstināt sabiedrību ar lauksaimniecības nozaru attīstības vēsturi un popularizēt materiālās un nemateriālās liecības par saimniekošanu un dzīvi Latvijas laukos no 19.gadsimta beigām līdz mūsdienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu