«Delnas» direktors: Šogad priekšvēlēšanu kampaņās izteikta interneta izmantošana, kur ir daudz triku ierobežojumu apiešanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā būtu jāveic izmaiņas, to padarot mūsdienīgāku un atrunājot kampaņu veikšanu sociālajos tīklos, pauda biedrības «Sabiedrība par atklātību «Delna«» direktors Jānis Volberts.

«Šogad priekšvēlēšanu kampaņā novērojama izteikta interneta izmantošana, un internetā ir daudz triku un veidu, kā apiet likumā noteiktos aģitācijas ierobežojumus,» uzsvēra Volberts.

Kā piemēru viņš minēja filmu un klipu veidošanu pirms priekšvēlēšanu aģitācijas perioda sākuma, tādā veidā tos neiekļaujot atļautajos priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņos. Pēcāk izveidoto materiālu varot izmantot internetā jau aģitācijas periodā. Turklāt šie videomateriāli var sasniegt ļoti lielu auditoriju gan portālā «Facebook», gan citos sociālajos tīklos, piebilda Volberts.

«Piemēram, tagad ir tapusi filma par Nilu Ušakovu (S), ko izveidojis «Ghetto games» vadītājs - tā ir uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju, bet visticamāk par to norēķins ir juridiski pabeigts pirms oficiālā priekšvēlēšanu aģitācijas sākuma,» sacīja Volberts.

«Delnas» vadītājs pauda, ka šādi «triki» internetā bieži vien «iet cauri», jo uz šīm aktivitātēm skatoties juridiski pēc priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktā, nevis pēc būtības.

Tas nozīmē, ka likums jāinterpretē plašāk un visticamāk nepieciešams priekšvēlēšanu aģitācijas likumā veikt grozījumus, padarot to mūsdienīgāku un precīzāk atrunājot aģitāciju internetā un sociālajos tīklos, pauda Volberts.

Jautāts par priekšvēlēšanu periodā rīkotiem pašvaldības finansētiem koncertiem, Volberts pauda, ka pēc būtības bezmaksas koncertu rīkošana ir uzskatāma par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas periodā.

«Ir jocīgi un skumji vienlaikus, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) to juridiski nekonstatē, bet skaidrs, ka pēc būtības ir acīmredzami konstatējama sava elektorāta uzrunāšana ar šādu pasākumu,» norādīja «Delnas» vadītājs.

Jau ziņots, ka vairākās pašvaldībās tieši pirms vēlēšanām notiks bezmaksas koncerti. Piemēram, Rīgā 27.maijā notiks «Bi-2» koncerts, kura rīkošana pašvaldības nodibinājumam «Rīgas Tūrisma attīstības birojs» izmaksās vairāk nekā 203 000 eiro. Savukārt Rēzeknē nedēļu pirms vēlēšanām notiks Laimas Vaikules bezmaksas koncerts un Ādažos ikgadējos «Gaujas svētkos» bezmaksas koncertā uzstāsies virkne pazīstamu Latvijas mākslinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu