Priekšvēlēšanu laikā samazinājusies «Rīgas satiksmes» kontrolieru aktivitāte?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

TVNET un vairāku Rīgas iedzīvotāju novērojumi liecina, ka pēdējā laikā samazinājusies «Rīgas satiksmes» kontrolieru aktivitāte. Tikmēr uzņēmums vēsta, ka sabiedriskajā transportā šā gada aprīlī pieķerti 3692 bezbiļetnieki, kas ir par 33,8% jeb 1884 bezbiļetniekiem mazāk nekā iepriekšējā mēnesī.

Tostarp autobusos 2017.gada aprīlī notverti 1955 bezbiļetnieki, trolejbusos - 1105, bet tramvajos - 632 bezbiļetnieki. No notvertajiem bezbiļetniekiem 742 sodu samaksāja uzreiz, bet 2950 bezbiļetniekiem izrakstīts rēķins.

«Rīgas satiksme» informējusi, ka aprīlī Rīgas sabiedriskajā transportā kopumā veica 21 010 pārbaužu, kas ir par 25,5% jeb 7103 pārbaudēm mazāk nekā iepriekšējā mēnesī. Visvairāk pārbaužu aprīlī bija autobusos - 11 075, kamēr trolejbusos veiktas 7366 pārbaudes, bet tramvajos - 2569 pārbaudes.

Informēts avots TVNET pastāstīja, ka pirms kāda laika reidi ar pašvaldības policiju esot pazuduši, bet no «Rīgas satiksmes» vadības esot pienācis uzdevums – ja maksā sodu, tad lai maksā, bet ja sāk strīdēties – jāizsaka brīdinājums.

Izmaiņas esot ieviestas arī kontrolieru algās, jo daļu algas veido maksa par sodiem un, lai to kompensētu, apsolīts maksāt vidējo algu. Tiesa, šādam apgalvojumam netika gūts apstiprinājums.

«Rīgas satiksmes» preses sekretārs Viktors Zaķis TVNET sacīja, ka tas, ka aprīlī pieķerto bezbiļetnieku skaits sarucis par teju 34%, saistāms gan ar to, ka aprīlī bijis vairāk brīvdienu (Lieldienas), gan ar to, ka aprīlī bijis mazāks pārbaužu skaits.

«Pārbaužu skaitu pārsvarā ietekmē darbinieku skaits. Jo mazāk darbinieku (atvaļinājumi, darba nespējas lapas, personāla mainība), jo mazāks pārbaužu skaits. Ja kāds darbinieks saslimst, tad kontroles brigādei jāpievieno trešais cilvēks un divu brigāžu vietā darbs tiks izpildīts vienai brigādei, jo kontrolieris viens nekad kontroli neveic,» klāstīja Zaķis.

«Reidi kopā ar RPP ir saistīti ar policijas noslogojumu. Reidi noteikti nav RPP prioritāte, jo viņiem arī ir ierobežoti resursi. Jo vairāk pasākumu notiek attiecīgajā mēnesī, kuros nodarbināti policijas darbinieki, jo mazāk reidos viņi varēs piedalīties. Reida biļešu kontroļu intensitāte, identiski maršrutu kontrolēm, ir tieši saistīta ar kontrolieru resursiem,» uz jautājumu, vai aprīlī, maijā notikuši reidi, vai to ir bijis vairāk, mazāk, atbildēja uzņēmuma pārstāvis.

Biļešu kontroles reidi ar policiju notiek tad, kad policijai ir kapacitāte šādai sadarbībai. Ja tādas nav, reidi tiek rīkoti bez policijas klātbūtnes.

Reidu skaits ar policiju: februāris 127, marts 124, aprīlis 58, maijs 0.

RPP pārstāvis Toms Sadovskis TVNET skaidroja, ka RPP sabiedriskā transporta kontroles atbalstīšana nav un nekad nav bijusi prioritāte, jo RPP pamatuzdevums ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana. Tādēļ, ņemot vērā to, ka pēdējos mēnešos, sevišķi maijā, bijuši vairāki publiski pasākumi, kuros bija jāiesaista lieli pašvaldības policijas resursi, policijai nebija cilvēkresursu, kurus novirzīt «Rīgas satiksmes» sabiedriskā transporta kontroles atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu