Arvien vairāk ģimenes ārstu izpilda kvalitātes kritērijus, tomēr visus «pievarējuši» vien astoņi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ģimenes ārstiem noteiktos 13 kvalitātes kritērijus pērn izpildījuši astoņi mediķi, vienlaikus pieaudzis to skaits, kas izpildījuši vismaz sešus kritērijus, bet samazinājies nevienu kritēriju neizpildījušo kritēriju ārstu skaits, secinājis Nacionālais veselības dienests (NVD).

Kā informēja NVD pārstāve Evija Štālberga, NVD izvērtēja 1278 ģimenes ārstu darbu 2016.gadā. Vērtēti tika ārsti, kas pagājušajā gadā snieguši valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pilnu gadu bijuši līgumattiecībās ar dienestu un nav tikuši aizvietoti.

Labākos 2016.gada darba kvalitātes rezultātus, izpildot visus 13 kritērijus, valstī sasnieguši ģimenes ārsti Hedviga Kronberga (Rīgā), Vija Zvaigzneskalne (Tukumā un Engurē), Aina Braķe (Ērgļos), Lauma Purviņa (Viļakā), Modrīte Silauniece (Balvos), Inese Strautiņa (Limbažos), Inese Lejniece (Pļaviņās un Vietalvā) un Ainis Dzalbs (Staļģenē).

Kā norāda NVD, vērtējot ģimenes ārstu darbu kopš kvalitātes kritēriju ieviešanas, secināms, ka ar katru gadu pieaug to ģimenes ārstu skaits, kuri izpilda vairākus kvalitātes kritērijus, tādējādi gan sasniedzot labākus novērtējuma rezultātus, gan saņemot lielāka apmēra piemaksu.

Štālberga norādīja, ka 2013.gadā, kad darba kvalitātes kritēriji tika ieviesti, vairāk nekā sešus no 13 kvalitātes kritērijiem izpildīja 120 ģimenes ārsti, savukārt pērn tos izpildīja jau 428 ģimenes ārsti. Būtiski pieaudzis arī to ģimenes ārstu skaits, kuri ir izpildījuši desmit un vairāk kvalitātes kritēriju, ja 2013.gadā to paveica 18 ģimenes ārsti, tad pērn - vairāk nekā 120 ārstu.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, turpina sarukt tādu ģimenes ārstu skaits, kuriem nav bijis pa spēkam izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju, proti, 2013.gadā bija 4,2% šādu ģimenes ārstu, 2014.gadā - 2,6 %, 2015.gadā - 2%, savukārt 2016.gadā vairs tikai 0,7%.

NVD vērtē tādus ģimenes ārstu darba kvalitātes kritērijus kā profilakses īstenošana, bērnu aprūpe, hronisko pacientu aprūpe, praksē reģistrēto pacientu dalība valsts organizētajās vēža agrīnās diagnostikas pārbaudēs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu skaits pie ģimenes ārsta pacientiem, ja izsaukuma rezultātā pacients nav ticis ievietots slimnīcā, kā arī ģimenes ārsta veikto manipulāciju daudzveidība.

Ģimenes ārstiem nosūtīti novērtēšanas rezultāti un pārskaitīti maksājumi par gada darba kvalitāti atbilstoši novērtējuma rezultātiem. Ikgadējais kvalitātes maksājums ir daļa no kopējā finansējuma, kuru ģimenes ārsti saņem no valsts prakses darbības nodrošināšanai un valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai. Kvalitātes kritēriji ieviesti 2013.gadā, lai pilnveidotu ģimenes ārstu prakšu darbu, kā arī motivētu ārstus aktīvāk iesaistīties pacientu profilaksē un aprūpē, norāda NVD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu