LM plāno izmaiņas invaliditātes noteikšanas un saistīto atbalsta pasākumu sistēmā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Labklājības ministrija (LM) patlaban vērtē iespējamos priekšlikumus izmaiņām invaliditātes noteikšanas un saistīto atbalsta pasākumu sistēmā, informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš skaidroja, ka esošās situācijas izvērtējums liecina par to, ka invaliditātes sistēmā nepieciešamas izmaiņas. Uz to nepieciešamību norādīts arī iepriekš veiktos projektos un dažādās diskusijās, secinot, ka nepieciešams vairāk virzīties uz personas atlikušo darbspēju novērtēšanu un mērķtiecīgāku atbalsta pasākumu piešķiršanu. Patlaban spēkā esošā invaliditātes noteikšana balstīta uz cilvēka veselības traucējuma un funkcionālo ierobežojumu pakāpes novērtējumu, kā rezultātā tiek noteikta invaliditātes grupa un tai atbilstošais pensijas un citu atvieglojumu apmērs.

Tomēr invaliditāte ne vienmēr nozīmē zaudētas darba spējas, tāpēc nākotnē plānots individualizēti novērtēt katras personas atlikušās darba spējas. Atkarībā no tā, kādā apmērā cilvēka darba spējas ir saglabājušās, cilvēkiem paredzēts sniegt individualizētu pakalpojumu kopumu, lai palīdzētu atrast piemērotu darbu un kļūt ekonomiski patstāvīgiem, norāda Zariņš.

Pēc viņa paustā, viens no galvenajiem izmaiņu mērķiem ir sniegt atbalstu personas aktīvai līdzdalībai darba tirgū. Pēc priekšlikumu sagatavošanas tie tiks apspriesti ar mērķgrupas pārstāvjiem un iesaistītajām pusēm, attiecīgi vienojoties par precizējumiem un papildinājumiem. Pēc tam par izmaiņu saturu un spēkā stāšanās termiņu tiks lemts Ministru Kabinetā.

Vienlaikus Zariņš atzīmēja, ka papildus jāņem vērā, ka, lai cilvēki ar invaliditāti varētu pilnībā izmantot savu potenciālu, būtiski uzlabojumi nepieciešami arī veselības aprūpes un medicīniskās rehabilitācijas jomā, vides un infrastruktūras pieejamībā, iekļaujošajā izglītībā un citur.

LM informēja, ka izmaiņas netiek plānotas ātrāk par 2019.gadu un tās neskars personas, kurām invaliditāte noteikta uz mūžu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu