Deputāti pozitīvi vērtē KNAB ierosinājumu ļaut ziedot partijām ne vairāk kā 30% ienākumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas atbildīgās komisijas darba sanāksmes laikā deputāti šodien pauda pozitīvu vērtējumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinājumam ļaut ziedot partijām ne vairāk kā 30% ienākumu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija oficiālu lēmumu par atbalstu šim ierosinājumam varētu pieņemt 18.maijā, jo šodien komisijā nebija kvoruma, tāpēc sēdes vietā notika klātesošo deputātu darba sanāksme.

Piedāvātie grozījumi paredz likumā noteikt, ka fiziskās personas drīkstēs veikt dāvinājumus (ziedojumus), iemaksāt biedru naudas un iestāšanās naudas no saviem ienākumiem, kuru kopējais apmērs nedrīkstēs pārsniegt 30% no iepriekšējā taksācijas gadā šīs personas deklarētajiem ienākumiem.

Daļu no šī priekšlikuma par biedru naudas un iestāšanās naudas apmēra ierobežojumiem varētu iestrādāt citā likumā, kas regulē politisko partiju darbību, tika pieļauts darba sanāksmes laikā.

Izmaiņas nepieciešamas, jo pašlaik partijai var dāvināt visus pēdējos trīs gados gūtos ienākumus. Atbildīgās iestādes pēc tam nevar pārbaudīt, cik patiesi ir šādu ziedotāju apgalvojumi, ka viņi dzīvo no vēl agrākā laikā gūtiem ienākumiem, izriet no KNAB pārstāvju skaidrotā.

Citas KNAB piedāvātās izmaiņas likumā ir saistītas ar jaunās inovatīvās politisko partiju finanšu datu bāzes izveidošanu, kurai būs automātiskās ievadīšanas sistēma. Datu bāzes mērķis ir elektronizēt politisko partiju dokumentu un atskaišu iesniegšanu, kas palīdzēs izmantot politisko partiju iesniegto informāciju par savu finansiālo darbību dažādos griezumos, atvieglos šīs informācijas apstrādes un publicēšanas procesu, skaidro iestādē.

Politiskām partijām vienlaikus līdz ar jaunās datu bāzes ieviešanu tiks samazināts administratīvais logs atskaišu iesniegšanā un politiskās partijas varēs ātrāk saņemt informāciju par ziedojumu neatbilstībām normatīvo aktu prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu