Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolai «Saules skola» piešķirs PIKC statusu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Valdība otrdien nolēma piešķirt profesionālās izglītības kompetences centra statusu Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolai «Saules skola».

Kā liecina Ministru kabineta (MK) sēdes darbakārtība, priekšlikums tika izskatīts, balstoties uz Kultūras ministrijas atzinumu skolai piešķirt profesionālās izglītības kompetences centra statusu ar 2017.gada 1.septembri.

Kā ziņots, KM iesniegtajā ziņojumā norādīja, ka «Saules skola» atbilst noteiktajiem kritērijiem, līdz ar to, minētā statusa piešķiršana tai ir atbalstāma.

Kā norādīts «Saules skolas» mājaslapā, tā dibināta 1917.gadā uz Latgales latviešu Romas-katoļu kultūras veicināšanas biedrības «Saule» Daugavpilī organizēto šūšanas un rokdarbu kursu bāzes. 1927.gadā tika nodibināta Daugavpils sieviešu arodskola. Sākotnēji skolas mērķis bija mācīt vispārizglītojošos priekšmetus pamatskolas apmērā, rokdarbus, kurpniecību, mājturību un mēbeļu pīšanu. Skolā tika uzņemtas personas, ne jaunākas par 14 un ne vecākas par 40 gadiem. Skolas darbība finansiāli tika nodrošināta no biedrības «Saule» līdzekļiem, kā arī audzēkņu iemaksām un ienākumiem no izgatavotajiem pasūtījumiem.

Skolas direktors laika periodā no 1927.gada līdz 1940.gadam vienmēr bija bijis garīdznieks. Šis apstāklis lielā mērā noteica skolas mācību procesa humāno ievirzi, saikni ar reliģiju.

1944.gada septembrī, nu jau padomju laikā, pārdēvēta par Daugavpils Daiļamatniecības vidusskolu un pakļauta Mākslas lietu pārvaldei pie Latvijas PSR Tautas komisāru padomes. 1953.gada pavasarī skola pieredzēja savu pēdējo izlaidumu, un tā paša gada rudenī skolu pievienoja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolai.

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā skolas darbība tika atjaunota. Skolā tika izveidotas četras nodaļas - dekoratīvās noformēšanas, kokapstrādes, rokdarbu un tekstilmākslas nodaļas. 1993. gada 26.martā Daugavpils pilsētas Tautas deputātu padome pieņēma lēmumu par Daugavpils Bērnu mākslas skolas reorganizāciju, iekļaujot to Lietišķās mākslas vidusskolas sastāvā.

1993.gada 23.augustā Daugavpils pilsētas valde pieņēma lēmumu par jauna - Mākslas koledžas statusa piešķiršanu «Saules skolai». Līdz ar to par vienu gadu tika pagarināts mācību laiks un piecu gadu laikā koledžas audzēkņiem bija iespēja iegūt nepabeigtu augstāko izglītību.

2001.gadā, līdzīgi kā citām mākslas izglītības iestādēm, arī Daugavpils Mākslas koledžai tika atjaunots vidusskolas statuss, bet mācību laiks tika samazināts līdz četriem gadiem.

Kopš 2012.gada tā ir Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola «Saules skola». Tā ir vidējā kultūrizglītības mācību iestāde, kura īsteno profesionālās vidējās izglītības programmas, profesionālās ievirzes izglītības programmu un tālākizglītības programmas.

Pašlaik skolā mācās 140 audzēkņi vidējās izglītības programmās un vairāk nekā 200 audzēkņu profesionālās ievirzes izglītības programmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu