KNAB piešķīris prēmijas pat «par drošsirdīgu rīcību», organizējot konferenci

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ārpus apkarošanas bloka esošajām amatpersonām piešķirtas prēmijas «par drošsirdīgu rīcību» organizējot konferenci, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā par KNAB 2016.gada pārskatu. Biroja amatpersonu atalgojuma izdevumus veido mēnešalga, piemaksas, prēmijas un naudas balvas.

Viena no prēmijām tiek piešķirta par darba izpildes novērtējumu, kuru biroja amatpersonām piešķir reizi kalendāra gadā saskaņā ar ikgadējo darba izpildes novērtēšanu. Pārskata gadā prēmija saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu ir izmaksāta par kopsummā 85 823 eiro.

Otrs prēmijas veids tiek piešķirts par pašaizliedzīgu vai drošsirdīgu rīcību. Pārskata gadā prēmija par drošsirdīgu vai pašaizliedzīgu rīcību ir piešķirta kopumā 65 KNAB amatpersonām kopsummā 17 460 eiro, no tiem 5575 eiro ir 20 biroja amatpersonām piešķirtā prēmija par gadskārtējās profesionālās konferences un ģenerālās asamblejas «Eiropas partneri cīņai pret korupciju/Eiropas kontakttīkls cīņai pret korupciju» veiksmīgas norises nodrošināšanu.

Prēmija piešķirta Sekretariāta, Finanšu nodaļas, Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas, Politikas plānošanas nodaļas un Iekšējās drošības nodaļas amatpersonām.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikts, ka amatpersonu var prēmēt par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, veicot amata pienākumus, kā arī par tāda nozieguma novēršanu vai atklāšanu, kas radījis vai varēja radīt būtisku kaitējumu.

KNAB iekšējā kārtībā ir noteikti nosacījumi prēmijas par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību piešķiršanai, proti, novērsts tāds noziegums, kura rezultātā ir novērsti draudi personas veselībai vai dzīvībai, atklāts īpaši sarežģīts noziegums un tā atklāšana veicinājusi ātrāku kriminālvajāšanas uzsākšanu vai sekmējusi turpmāku noziedzīgu nodarījumu novēršanu vai skaita samazināšanu, kā arī veikta pašaizliedzīga un drošsirdīga rīcība, glābjot personu dzīvību vai īpašumu, norāda VK.

VK secinājusi, ka prēmija par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, veicot amata pienākumus, ir speciāls prēmijas veids, kas attiecas uz ierobežotu amatpersonu loku, piemēram, uz operatīvo darbību, nevis uz finanšu, lietvedības un tamlīdzīgu amatpersonu veicamajām funkcijām.

Revīzijas laikā KNAB sniedzis skaidrojumu, ka 2016.gadā no 15. līdz 17.novembrim Rīgā norisinājās starptautiska pretkorupcijas profesionāļu gadskārtējā konference. Lai novērtētu ieguldīto darbu, organizējot pirmo šāda veida starptautisko konferenci Baltijas valstīs, tika nolemts amatpersonām, kuras nodrošināja konferences īstenošanu, piešķirt prēmiju par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, kas sekmējusi turpmāku noziedzīgu nodarījumu novēršanu.

Tomēr VK revīzijā konstatējusi, ka amatpersonas netika vērtētas pēc specifiskā kritērija - drošsirdīga un pašaizliedzīga rīcība, veicot amata pienākumus, kā arī netika izvērtēta tāda nozieguma novēršana vai atklāšana, kas radījis vai varēja radīt būtisku kaitējumu.

Tādējādi Valsts kontroles ieskatā KNAB, piešķirot speciālo prēmiju par drošsirdību saistībā ar konferences organizēšanu, nav atbilstoši piemērojis Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktos motivācijas instrumentus.

Tāpat VK revīzijā izvērtējot KNAB piemēroto kārtību piemaksas noteikšanā, neguva pārliecību par ikvienas amatpersonas, kam piešķirta piemaksa par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti, individuālā darba snieguma izvērtējumu atbilstoši biroja iekšējā kārtībā noteiktajiem kritērijiem. Tādējādi revidentu vērtējumā pietrūkst pamatojuma tam, ka piemaksas piešķirtas kā motivācija kompetentākajām iestādes amatpersonām.

Birojā piemērotā prakse piemaksas noteikšanā drīzāk norāda uz pieejamo līdzekļu maksimālu izmantošanu visu biroja amatpersonu materiālai stimulēšanai pārskata gada noslēdzošajos mēnešos, norāda VK.

Piemēram, Finanšu nodaļas speciālistiem piemaksa par personisko ieguldījumu un kvalitāti no oktobra līdz decembrim tiek pamatota ar to, ka 2015.gada pārskats ir sagatavots laikā un grāmatojumi ir veikti savlaicīgi, kā arī par intensīvu darbu gada pārskata sagatavošanas laikā līdz maijam. Revidentu vērtējumā minētie uzdevumi ietilpst attiecīgo amatpersonu pienākumos, par ko tiek saņemta mēnešalga un prēmija par ikgadējo amatpersonu novērtēšanu.

VK revīzijā ieteikusi KNAB veikt pasākumus, lai likumā paredzētie amatpersonu motivācijas instrumenti - piemaksas un prēmijas - tiktu noteikti atbilstoši KNAB iekšējā kārtībā apstiprinātajiem kritērijiem, kā arī ņemot vērā likuma attiecīgās normas mērķi.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu