Rītdiena bez gadžetiem. Tas tik ir izaicinājums!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Pavadīt dienu pie dabas, nelietojot ne datoru, ne viedtālruni, un ne ar acu kaktiņu neielūkojoties televizorā, aicina Centrs «Dardedze» un AS «Latvijas valsts meži». Sestdien, 20. maijā, ikviens aicināts pievienoties tiem, kas dodas dabā un bauda dzīvi bez mākslīgiem kairinātājiem.

«Vesela diena» būs izaicinājums, atzīst «Dardedzes» speciālisti. Ģimenes ir aicinātas «izturēt vienu dienu», neizmantojot nekāda veida ekrānierīces – televizoru, datoru, planšeti. Arī telefonu ieteicams izmantot tikai zvaniem. Pasākuma rīkotāji uzskata, ka «Veselas dienas» bezekrānu nosacījumi palīdzēs ģimenēm stiprināt savstarpējās attiecības un ļaus sniegt otram nedalītu uzmanību, kādas ikdienas steigā mēdz pietrūkt.

Vecākiem tā ir iespēja pārbaudīt pašiem sevi, kā arī, iespējams, paraudzīties uz saviem bērniem no citas puses.

Veselīgās dienas autori saka, ka, uz laiku ieliekot atvilktnē vilinošās, bet kaitīgās tehnoloģijas, paveras daudz dažādu iespēju. Turi acis vaļā un baudi dzīvi lieliem malkiem! Ģimenes tiek aicinātas sestdien piedalīties nodibinājuma «Tēvi» un piedzīvojumu organizācijas «Lūzumpunkts» rīkotajā diennakts pārgājienā tētiem ar bērniem no sešu gadu vecuma Nītaures mežos.

Varēs gatavot maltīti uz ugunskura, skatīties zvaigznēs, ložņāt pa brikšņiem un gulēt mežā.

Savukārt Arkādijas parkā un tā apkārtnē notiks tradicionālie Pārdaugavas svētki. Kokneses novadā varēs «modināt samu un sumināt dižos upes iemītniekus». Gleznainajā Līgatnē sestdien būs pilsētas svētki, bet Liepājas pusē notiks Līvas ciema svētki. Ceļojošais festivāls «Vadātājs» sestdien piestās Cēsīs Ruckas muižā, kur līdzās Latvijas režisoru īsfilmu programmai būs skatāms Zīmējumu teātris un improvizācijas izrāde «Lūdzu».

«Solid data» pētījumā secināts, ka vecumā līdz trīs gadiem ekrānierīces skatās un lieto 73,1% bērnu, un viņi visbiežāk pie ekrāniem pavada 1 līdz 3 stundas. Ekrānierīču lietošanas ilgums aug līdz ar bērnu vecumu, un pusaudžu vecumā 18,6% savā brīvajā laikā izmanto ekrānierīces vairāk nekā 5 stundas dienā. Tikmēr eksperti atgādina, ka ekrānos pavadītais laiks negatīvi ietekmē gan bērna attīstību un nozīmīgu prasmju apgūšanu, gan arī ļoti nozīmīgo bērna saskarsmi ar saviem tuvākajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu