Jaunais terorisms ar «vientuļā vilka» seju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/SCANPIX/LETA

Pieeja terorisma plānošanai un veidam, kā uzbrukums tiek realizēts, ir mainījusies. Tas objektīvi apgrūtina teroraktu novēršanu. Tā uz jautājumu, kā bija iespējams Anglijā sarīkot uzbrukumu masu pasākumā neilgi pēc notikušā pie Vestminsteras abatijas Londonā, saka Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošā pētniece Ieva Bērziņa. Uzbrukumus veic tā sauktie vientuļie vilki, kurus drošības iestādēm ir sarežģīti izkontrolēt.

«Liela nozīme ir ideoloģijai un komunikācijai (Islāma valsts), respektīvi, domāšanas veidam, un to drošības iestādēm ir grūti kontrolēt un novērst. Tas ir viens iemesls. Otrs ir saistīts ar metodi, kas vērsta uz to, lai radītu negaidītas sekas, trauksmi, sajūtu, ka jebkurā mirklī var notikt kaut kas tāds, un lielas bailes,» stāsta pētniece.

Apvienotās Karalistes policija nākusi klajā ar paziņojumu, ka uzbrukumu sarīkoja pašnāvnieks vienpatis. Uzbrucējs izmantojis improvizētu spridzekli, kuru detonējis, un pats gājis bojā. Pagaidām neviens nav nācis klajā ar paziņojumu par uzbrukuma saistību ar teroristisko organizāciju «Islāma valsts».

Par jaunu terorisma «trendu» - radikalizētu vientuļnieku solo uzbrukumiem - pētnieki vairāk sāka runāt pēc 22. marta terorakta pie parlamenta ēkas Londonā, kuru sarīkoja 52 gadus vecais Anglijas dienvidaustrumu grāfistē Kentā dzimušais Halids Masuds.

Vientuļnieki darbojas netipiski, neseko instrukcijām, viņiem nav formālas piesaistes organizācijai.

«Vientuļajiem vilkiem» ir personisks un politisks aizvainojums. Sociologi un kriminologi norāda, ka daudzos gadījumos viņiem ir garīgās nestabilitātes pazīmes, kas izskaidro viņu «pavilkšanos» uz ekstrēmismu.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētniece norāda, ka

«Islāma valsts» sociālajos medijos komunicē profesionāli, meklējot un arī atrodot iespējas apiet dažādus ierobežojumus.

Piemēram, viens no risinājumiem, ko sācis lietot Daesh, ir organizāciju interesējošas informācijas un propagandas iekļaušana animācijas klipos. Bērziņa saka - jāņem vērā, ka teroristisko organizāciju pārstāv nevis «alās sēdoši», neizglītoti islāmisti, bet radikalizējušies rietumnieki.

«Radikalizācija notiek šeit uz vietas - Rietumos, un tas ir lielais jautājums: kas notiek šo cilvēku galvās, kāpēc viņi neintegrējas?»

Raksturojot «Islāma valsts» ideoloģijas pievilcību, pētniece velk paralēles ar Krievijas ideoloģiju. «Tas ir izaicinājums Rietumu globālajai dominēšanai. «Islāma valsts», atšķirībā no Rietumiem, piedāvā nākotnes redzējumu, uz ko tiekties. Kad jaunie cilvēki ierauga, kā ir īstenībā, jūtas vīlušies.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu