Pašvaldību vēlēšanām jaunas urnas netiks pirktas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai sekmīgi notiktu pašvaldību vēlēšanas 3.jūnijā, šoreiz jaunas urnas netiks pirktas, bet tiks izmantotas vecās, TVNET pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa.

Viņa paskaidroja, ka šīm vēlēšanām jaunas vēlēšanu kastes iegādātas netika. Vēlēšanu kastes, kuras tiks izmantotas šajās vēlēšanās, ir izgatavotas un iegādātas 2013. gadā. Vēlēšanu kastes ir izmantojamas vairākas reizes, nevis tikai vienās vēlēšanās. Vēlēšanu kastes, tāpat kā citas balsošanas sarīkošanai nepieciešamās materiālās vērtības ir pašvaldības manta.

Līdz ar to 2013. gadā vēlēšanu kastes tika nodotas glabāšanā pašvaldībām un ir izmantotas jau trijās vēlēšanās - 2013. gada pašvaldību vēlēšanās, 2014. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās un 2014. gada Saeimas vēlēšanās.

Lai nodrošinātu to, ka balsošanas laikā vēlēšanu kastēs iemestās vēlēšanu aploksnes ir drošībā, pirms katrām vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija vēlēšanu komisijām izsniedz īpašas drošības plombas, kuras izmanto vēlēšanu kastu vāku un atvērumu nostiprināšanai.

2013. gadā vēlēšanu kastu iegāde izmaksāja 35053,70 latus (ieskaitot PVN), un par šo summu tika iegādātas 1000 lielās vēlēšanu kastes, ko izmanto vēlēšanu iecirkņos vēlēšanu dienā, un 2000 mazās vēlēšanu kastes, kas tiek lietotas iepriekšējā balsošanā un dodoties izbraukumā pie vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nobalsot iecirknī.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Eiropas Savienības pilsoņiem, lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās Latvijā, 90 dienas pirms vēlēšanām jābūt reģistrētiem Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Visiem vēlētājiem jābūt reģistrētiem Vēlētāju reģistrā.

Vēlētājiem ir tiesības balsot tajā pašvaldībā, kur ir bijusi viņu reģistrētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, vai pašvaldībā, kur viņiem pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks šā gada jūnija pirmajā sestdienā. Vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās, un tajās kopā jāievēl 1614 deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu