Miris kādreizējais LTV galvenais redaktors un programmu direktors Jānis Leja

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdien miris kādreizējais Latvijas Televīzijas (LTV) galvenais redaktors un programmu direktors Jānis Leja, informēja LTV pārstāvis Edgars Lākutis.

Leja dzimis 1934.gadā un viņš no 1963.gada līdz 1990.gadam LTV ieņēma galvenā redaktora un programmu direktora amatus. Viņš pildīja arī Radioraidījumu un televīzijas komitejas priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka pienākumus.

LTV paziņojumā teikts, ka, vadot LTV saspringtajā Latvijas okupācijas laikā un cenšoties dot pretsparu totalitārajam režīmam, Lejas ir ieguldījums vērtējams kā īpaši nozīmīgs. Grāmatā «Cilvēki TV Viļņos» kādreizējais LTV darbinieks norādījis, ka visus okupācijas gadus var nosaukt arī par pustumsas apstākļiem. «Un toreiz televīzija bija viena no retajām valsts iestādēm, kurā darba valoda bija latviešu valoda,» grāmatā atminas Leja.

Savukārt, atceroties tā dēvēto Atmodas laiku, bijušais LTV galvenais redaktors atzinis, ka izšķiršanās, kurā pusē nostāties, nebija sarežģīta. «Grūtāk bija noturēties. Tajā laikā īsti vietā bija dzejnieka Jāņa Petera aicinājums, krāt gara spēku, lai aizstāvētu savus ideālus. Pēc manas dziļākās pārliecības, mēs šo izdevību izmantojām tāpēc, ka mūsu pusē bija gara spēks,» uzsvēra Leja.

Tolaik viņš sacījis, ka televīzijai kā vienam no spēcīgākajiem medijiem jākalpo tautai - jāmodina un jānostiprina cilvēkos humānas, cēlas jūtas un jānosoda tumši instinkti un ļaunas vēlmes.

LTV izsaka visdziļāko līdzjūtību bijušā LTV galvenā redaktora un programmu direktora tuviniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu