Komisija aicinās neieviest nākamgad plānotās izmaiņas vecāku pabalsta piešķiršanas kārtībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Demogrāfijas lietu apakškomisija aicinās nākamgad saglabāt līdzšinējo vecāku pabalstu piešķiršanas kārtību, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) uzskata, ka nākamgad plānotās izmaiņas pabalsta piešķiršanas un aprēķināšanas kārtības maiņā ir jāpārskata.

Šis jautājums pārrunāts otrdien apakškomisijas sēdē. «Patlaban ir izveidojusies ģimenēm ar bērniem nelabvēlīga situācija, kas prasa nekavējošu risinājumu. Pagājušā gada nogalē, lai izskaustu krāpšanās gadījumus dažādu pabalstu piešķiršanā, tika veiktas attiecīgas izmaiņas maternitātes un slimības apdrošināšanas likumā. Grozījumi cita starpā no nākamā gada paredz mainīt arī vecāku pabalsta piešķiršanas kārtību, kas salīdzinājumā ar esošo situāciju varētu samazināt vecāku pabalsta apmēru,» skaidro Parādnieks.

Apakškomisijas priekšsēdētājs uzsver, ka «trauksmi par plānotajām izmaiņām, tostarp sociālajos tīklos, cēlušas māmiņas, un esam apņēmības pilni meklēt risinājumu, lai arī nākamgad varētu saglabāt pašreizējo pabalsta aprēķināšanas kārtību».

Vērtējot situāciju, deputātiem Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa apakškomisijas sēdē apliecinājusi, ka ministrija jau drīzākajā laikā sāks diskusiju par šo jautājumu, lai līdz Līgo svētkiem varētu piedāvāt konkrētus priekšlikumus grozījumiem likumā.

No nākamā gada pabalsta aprēķinā plānots ņemt vērā arī pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, bezalgas atvaļinājuma, kas piešķirts bērna kopšanai, un bērna kopšanas atvaļinājuma periodu. Paternitātes un maternitātes pabalstu gadījumā ienākumus plānots pielīdzināt 70%, bet vecāku un slimības pabalsta gadījumā - 40% no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Parādnieks uzsver, ka situācija noteikti ir jāmaina, lai gadījumos, kad ģimenē saslimis mazulis vai mamma, tas neatsauktos uz piešķiramās māmiņu algas apmēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu