Aizdomās par personas plāniem iesaistīties bruņotā konfliktā varēs aizliegt izceļot no valsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saeima ceturtdien atbalstīja grozījumus Nacionālās drošības likumā, kas ļaus valstij liegt potenciālajiem kaujiniekiem, teroristiem un nacionālās drošības apdraudētājiem atstāt Latviju.

Grozījumu pamatmērķis ir nepieļaut situācijas, ka Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs iesaistās bruņotos konfliktos.

Iekšlietu ministrs varēs pieņemt lēmumu par aizliegumu izceļot no Latvijas uz noteiktu laiku līdz vienam gadam, ja kāda no valsts drošības iestādēm būs sniegusi informāciju, ka minētā persona ārpus Latvijas plāno iesaistīties bruņotā konfliktā, teroristiskās darbībās vai citās darbībās, kā rezultātā būs pietiekams pamats uzskatīt, ka persona pēc atgriešanās Latvijā apdraudēs nacionālo drošību, - to paredz precizētais priekšlikums, ko atbalstījusi Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Iekšlietu ministrija (IeM) veikusi precizējumu likumprojekta sākotnējā variantā, kurā bija paredzēts, ka liegt izceļot no Latvijas varēs arī personai, kas var apdraudēt valsts drošību. Tagad nolemts no šī formulējuma atteikties.

Minēto regulējumu varēs attiecināt uz pilsoņiem, nepilsoņiem, personām, kurām Latvijā piešķirts bezvalstnieka vai alternatīvais statuss, vai bēgļiem.

Iekšlietu ministra lēmumu varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

IeM skaidro, ka, ņemot vērā pašreiz esošo situāciju valstu drošību jautājumos, vairākas valstis, piemēram, Lielbritānija, Dānija, Vācija un Nīderlande ir jau veikušas izmaiņas savos normatīvajos aktos ar mērķi novērst radikalizācijas un ekstrēmisma izplatīšanos. Īpaša uzmanība pievēršama nepilngadīgām personām, kuras ir mazāk aizsargātas un tām nav pilnīga izpratne par iesaistīšanās mērķi prettiesiskajos militārajos vai bruņotajos formējumos.

Vērtējot savu valstspiederīgo dalību bruņotos konfliktos ārvalstīs, daudzas valstis jau pašlaik ir atzinušas, ka šādas personas un to rīcība rada būtisku apdraudējumu starptautiskajam mieram un drošībai, kā arī rada apdraudējumu vairākām interešu grupām.

Paredzēts, ka likuma grozījumi pēc to pieņemšanas stāsies spēkā 2017.gada 1.septembrī. Par izmaiņām likumā Saeimai vēl būs jālemj galīgajā lasījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu