Kronberga: Lēmums pamest VBTAI vadītājas amatu ir godīgs pret Latvijas iedzīvotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lēmums pēc pusgada darba pamest Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītājas amatu bija nedaudz skarbs, bet godīgs gan pret Latvijas iedzīvotājiem, gan ģimeni, kurai vēlos pievērst vairāk uzmanības, teica atlūgumu iesniegusī VBTAI vadītāja Ilona Kronberga.

Viņa skaidroja, ka lēmums pamest amatu saistīts ar dažādām dzīvē plānotām izmaiņām, kuras sīkāk Kronberga neatklāja, gan atzīstot, ka tās varētu būt saistītas ar dzīvesvietas maiņu.

Patlaban pagājuši seši mēneši, kopš Kronberga sāka darbu kā VBTAI vadītāja, un šajā laikā bija jāveic konkrēti uzdevumi, kas arī tika izpildīti - izanalizēta iestādes darbība un secinājumi iesniegti ministrijā, skaidroja Kronberga.

Bijusī amatpersona apgalvoja, ka labklājības ministrs Jānis Reirs (V) augstu vērtē viņas paveikto darbu. Kaut arī šis posms Kronbergas dzīvē ir noslēdzies, bērnu tiesību aizsardzības jomā vēl ir ļoti daudz darāmā. «Stāsts šobrīd nav tikai par vienu iestādi, par inspekciju, stāsts ir par to, ka, ja vēlamies ieguldīt kaut ko šajā jomā, pārskatāmā laikā jārod sistēmiska rakstura virkne risinājumu,» skaidroja Kronberga.

Viņa uzsvēra, ka lēmums pamest vadītājas amatu nenozīmē, ka viņa pamet darbu bērnu tiesību aizsardzības jomā. «Man nav obligāti vajadzīgs šis amats, lai es turpinātu pārmaiņas šajā valstī, un es tās turpināšu. Es esmu cilvēkiem solījusi un tas tiks izdarīts, jautājums, kādā tas būs pozīcijā, kādā veidā.»

Vienlaikus Kronberga norādīja, ka viņa «skatās pāri iestādei», proti, kāda sistēma nepieciešama Latvijai. Daudzi sistēmas risinājumi esot «tā kā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados», tāpēc nepieciešami politiski lēmumi un sistēmiski risinājumi. «Stāsts nav par iestādi, stāsts nav par attiecībām, stāsts ir par kopējo situāciju,» atzīmēja bijusī inspekcijas vadītāja.

Pēc viņas domām, Latvijā koncentrējas uz iestādēm un amatiem, taču būtu nepieciešams koncentrēties uz risinājumiem un bērniem.

Kronberga pavēstīja, ka pagājušajā nedēļā iesniedza doktora disertācijas projektu Latvijas Universitātes Krimināltiesisko zinātņu katedrā. Disertācija saistīta ar bērnu tiesību aizsardzības tēmu, taču vairāk vērsta uz nepilngadīgo noziedzības mazināšanu.

Vienlaikus Kronberga norādīja, ka arī turpmāk bērnu tiesību aizsardzības jautājumos solījusi savu atbalstu Labklājības ministrijai (LM) un citām ministrijām.

LTV vēstīja, ka pēc aptuveni pusgada atrašanās amatā atlūgumu iesniegusi VBTAI vadītāja Kronberga.

Viņa amata pienākumus beigusi pildīt jau vakar. Lēmumu iesniegt atlūgumu viņa esot pieņēmusi saistībā ar pozitīvu pavērsienu privātajā dzīvē. Kāds ir šis pavērsiens, Kronberga televīzijai neatklāja.

«Tas ir saistīts ar pozitīvām izmaiņām manā privātajā dzīvē, kuras es laikam publiski neizpaudīšu, bet iemesls ir ļoti pozitīvs un negaidīts, tāpēc nācās pieņemt šādu lēmumu,» telefonintervijā LTV sacīja Kronberga.

Savukārt labklājības ministrs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» atzina, ka VBTAI vadītājas Kronbergas lēmums pamest amatu bija pārsteigums. «Atlūgums bija liels pārsteigums. Viņas darbs tiek vērtēts pozitīvi. Kronberga inspekcijas vadītājas amatā sāka strādāt smagā brīdī, kad katru mēnesi notika kāds skaļš gadījums saistībā ar pārkāpumiem bērnu tiesību aizsardzības jomā,» teica Reirs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu