Krievijas mēģinājumi ietekmēt pašvaldību vēlēšanas līdz šim nav novēroti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Atbildīgās iestādes līdz šim nav novērojušas Krievijas vai citu valstu mēģinājumus ietekmēt nākamnedēļ notiekošās Latvijas pašvaldību vēlēšanas, noskaidroja portāls TVNET.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu institūcija «Cert.lv» nav novērojusi paaugstinātu kiberuzbrukumu aktivitāti, kas būtu vērsta pret valsts un pašvaldību iestādēm vēlēšanu kontekstā. Tāpat institūcijai nav informācijas par Informāciju tehnoloģiju drošības incidentiem, kad kiberuzbrucēji no citām valstīm varētu mēģināt ietekmēt vēlēšanas, TVNET uzzināja «Cert.lv».

Drošības policijā TVNET noskaidroja, ka šīs iestādes rīcībā nav informācijas par ar Krieviju saistītiem mēģinājumiem ietekmēt valsts institūcijas, partijas vai organizācijas pašvaldību vēlēšanu kontekstā.

Pēdējo mēnešu laikā ir ticis ziņots par vairākiem gadījumiem, kad Krievija centusies ietekmēt vēlēšanu iznākumu dažādās pasaules valstīs. ASV joprojām norisinās izmeklēšana par prezidenta Donalda Trampa palīgu un kampaņas biedru iespējamām attiecībām ar Krievijas amatpersonām, kā arī Hilarijas Klintones kampaņas e-pastu uzlaušanu. Tāpat Krievija, iespējams, mēģinājusi iejaukties prezidenta vēlēšanās Francijā.

Arī Latvijas amatpersonas ir brīdinājušas, ka Krievija varētu censties ietekmēt pašvaldību vēlēšanas mūsu valstī.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks šā gada jūnija pirmajā sestdienā. Vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās, un tajās kopā jāievēl 1614 deputāti.

Kopējais kandidātu skaits šajās pašvaldību vēlēšanās ir 8948. Kopumā pašvaldību vēlēšanām pieteikti 599 saraksti. 60,96% kandidātu ir vīrieši, bet 39,04% - sievietes.

Desmit kandidāti ir 18 gadus veci, 20 kandidāti ir 42 gadus veci, bet 1158 ir vecumā no 21 līdz 30 gadiem. Vecumā no 41 gada līdz 50 ir 2305 kandidāti, no 61 līdz 70 gadiem – 10,16%, bet vecumā no 71 līdz 80 gadiem – 2,11%. Vecāki par 80 gadiem ir 12 kandidāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu