Meklēs risinājumus skolu trūkumam Pierīgā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Tiks veidota starpinstitūciju darba grupa, kas meklēs risinājumus nepietiekamajam skolu un bērnudārzu skaitam Pierīgā, tikšanās laikā vienojušies Pierīgas pašvaldību apvienības (PPA) pārstāvji un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kā informēja PPA pārstāve Sandra Baltruka, Pierīgas izglītības jautājumi galvenokārt saistīti ar nepietiekamo skolu un bērnudārzu skaitu, ko pašvaldības nespēj nodrošināt pašas saviem spēkiem, ik gadu veicot miljoniem eiro lielas iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

PPA vadītājs un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks norādīja, ka Pierīgas novados ik gadu pieaug iedzīvotāju skaits, un tiek uzņemti aizvien vairāk skolas vecuma bērnu, kas radījis situāciju, ka gandrīz vienlaicīgi visās Pierīgas pašvaldībās neieciešams papildu finansējums.

Ievērojot to, ka pieaug iedzīvotāju skaits, kā arī iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanās fondā, izmaksas Pierīgai ir dubultojušās. Šāda situācija nevar būt ilgtspējīga, tādēļ ilgtermiņā jāmeklē risinājumi, pārdalot pieejamos Eiropas fondu līdzekļus Pierīgai izglītības iestāžu celtniecībai vai paplašināšanai, pauda Sprindžuks.

Piemēram, Ādažu vidusskolā jau vairākus gadus pēc kārtas ir septiņas pirmās klases, četrās Ķekavas novada skolās - kopumā 12, savukārt četrās Mārupes novada skolās - kopumā 13 pirmās klases. Prognozes liecina, ka iedzīvotāju un izglītojamo skaits Pierīgā turpinās pieaugt, savukārt esošās skolas jau tagad ir par šauru, bet rindas uz pašvaldības bērnudārziem - garas.

PPA izpilddirektore un Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica norādīja, ka pēc trīs gadiem var būt situācija, ka Pierīgas pašvaldību kredītlimits Valsts kasē būs izsmelts, jo pašreiz visa attīstība notiek tikai un vienīgi uz aizņēmuma pamata, nevis saviem resursiem, kuri pašvaldībām ir, bet ir jāatdod finanšu izlīdzināšanas fondā.

PPA norāda, ka Pierīgas iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2017.gadā ir ievērojamas - Mārupes novads iemaksājis 5,6 miljonus eiro, Ķekavas novads - 3,9 miljonus eiro, Ādažu novads - 1,6 miljonus eiro, Carnikavas novads - 1,4 miljonus eiro un Garkalnes novads - 3,1 miljonu eiro.

Kučinskis paudis atbalstu PPA iecerei kopīgi veidot starpinstitūciju darba grupu, lai esošo situāciju risinātu. Kopā ar premjera biroju PPA sagatavos darba uzdevumu, kā arī piedāvās savus priekšlikumus.

«Iespējams, ir vērts apsvērt valsts investīciju programmas atjaunošanu un valsts atbalstu ilgtermiņa moduļu tipa ēku nomai izglītības vajadzībām,» pauda Jurēvica.

Savukārt premjerministrs norādīja, ka izskatāms ir arī jautājums par mājokļu būvniecību Pierīgā jaunu pedagogu un izglītības speciālistu piesaistei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu