Raidījums: «Saskaņas» politiķis aizdomīgi nonācis policistu arodbiedrības vadībā, ko tagad izmanto aģitācijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Partijas «Saskaņa» Rīgas domes deputāta kandidāts Aleksejs Rosļikovs pērnā gada rudenī aizdomīgos apstākļos nonācis Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) valdē, bet tagad šo posteni aktīvi izmanto priekšvēlēšanu aģitācijai pirms vēlēšanām, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Latvijā ir vairākas arodbiedrības, kas apgalvo, ka cīnās par iekšlietu sistēmas darbinieku tiesībām. LAPA tika dibināta pirms 11 gadiem un tās vadībā ilgus gadus ir Agris Sūna. Pagājušā gada septembrī LAPA valdē nonācis Rosļikovs - uzņēmējs, kurš darbojas apsardzes biznesā, ir īpašnieks vairākām firmām, nodibinājis un vada arī Apsardzes darbinieku arodbiedrību.

Rosļikovs apgalvojis, ka ticis ievēlēts kongresā, kurā visa visa valde nolēmusi viņu aicināt organizācijas valdē. Uzņēmumu reģistrā atrodamais dokuments par šo sanāksmi liecinot tikai to, ka sapulce noturēta pagājušā gada 5.septembrī Skrundā, īpašumā «Dižie vēži», kur it kā ieradušies 28 delegāti. Vienīgais sapulces jautājums bijis Rosļikova iecelšana valdē, par nobalsots vienbalsīgi. Uz dokumenta redzams tikai Sūnas un Rosļikova paraksts. Pēdējais bijis arī sanāksmes protokolists.

Uzņēmumu reģistrs nevarot pārbaudīt, vai sanāksme tiešām bijusi, par ko tiek paustas aizdomas, vēsta raidījums. Arī Sūna noliedzis, ka būtu notikusi kāda krāpšanās ar jaunā valdes locekļa iecelšanu, un «tie, kuri izplata šādus izdomājumus, paši baidoties, vai paliks valdē arī turpmāk». «Vienpersoniski es to nevaru izdarīt,» piebildis Sūna, kur;s savulaik esot strādājis pie Rosļikova.

Tagad Rosļikovs kļuvis par «Saskaņas» deputātu kandidātu Rīgā, un savus priekšvēlēšanu solījumus izplata arī ar LAPA laikraksta palīdzību. Sūna arodbiedrības izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā neuzskata par problēmu, un viņš pat esot gatavs pateikt paldies Rosļikovam un Rīgas domei, ka izdienas policistiem tagad sabiedriskais transports galvaspilsētā būšot bez maksas.

Vēlēšanās Rosļikovs iekšlietu darbiniekiem sola tiesāties pret neapmaksātām virsstundām un celt dzīvokļus, kurus varēšot pirkt bez pirmās iemaksas. Viņa «aģitbrigādes» apstaigājot iekšlietu darbinieku iecirkņus un vācot parakstus no cilvēkiem, kuri atbalsta dzīvokļu celtniecību.

Arodbiedrības avīzes dalītas arī policijas iecirkņos, savukārt iecirknī Matīsa ielā dežūrdaļā pie lodziņa labi redzamā vietā novietoti kalendāri, uz kuriem redzams Rosļikovs. Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā gan teikts, ka šādus materiālus valsts un pašvaldību iestāžu ēkās izvietot nevar.

Rosļikova partneris, kurš redzams viņam blakus reklāmās, ir Igors Puntuss, kurš ir arī viens no galvenajiem, kurš atbild par jauniešu grupas «Nila atbalsta komanda» darba koordinēšanu. Šie jaunieši pirms aģitpasākumiem mikrorajonu pagalmos satiekoties pie «Saskaņas» biroja Spīķeros, kur viņiem tiekot izdalītas paciņas ar dažādiem saldumiem. Tad jaunieši sakāpjot autobusā un organizēti tiekot nogādāti pasākumu vietās. Dažu uzdevums esot nemanītiem iejukt pūlī starp vietējiem iedzīvotājiem un uzdot jautājumus Nilam Ušakovam un citiem vēlēšanu kandidātiem.

Rosļikovs pirms mēģinājuma nokļūt politikā pievērsās apsardzes biznesam un viņam piederējušas vairākas firmas. Dažu šo firmu darbība nonākusi VID redzeslokā.

Viens no uzņēmumiem «SUV 9 Security Control» Rosļikovam piederēja līdz 2014.gada oktobrim, kad par firmas īpašnieku kļuvis kāds Ukrainas galvaspilsētā Kijevā dzīvojošs Vitālijs Bogorčiks un firma mainījusi nosaukumu uz «Control Process». Jau pēc diviem mēnešiem VID firmu izslēdzis no PVN maksātāju saraksta, bet brīdī, kad uzņēmumam bijis 230 000 eiro nodokļu parāds, firma tikusi likvidēta. Līdzīga shēma notikusi ar firmu «SUV 9» - par tās īpašnieku kļuvis Krievijas pilsonis Romāns Bobrenkovs, firma pārsaukta par «Fondior» un tā pēc gada likvidēta, sakrājot 11 000 eiro nenomaksātus nodokļus.

Rosļikovs noliedzis, ka tā būtu bijusi shēma - pārdot uzņēmumus, pirms nomaksāti nodokļu parādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu