Latvija izvērtēs iespējas palielināt karavīru skaitu Afganistānā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija izvērtēs iespējas palielināt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru skaitu dalībā «Resolute Support» misijā Afganistānā, portāls TVNET uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Aizvadītajā nedēļā notikušajā NATO līderu sanāksmē tika pieņemts lēmums, ka alianse oficiāli pievienosies ASV vadītajai koalīcijai pret teroristu grupējumu «Islāma valsts», bet neiesaistīsies operācijās pret ekstrēmistiem.

Ārlietu ministrijā TVNET noskaidroja, ka saskaņā ar 25. maija NATO sanāksmē pieņemtajiem lēmumiem, alianses kaujas operācijas netiek plānotas. Vienlaikus, Irākā norisinās starptautiskās koalīcijas rīkota operācija cīņai pret «Islāma valsti» «Inherent Resolve». Tās ietvaros 2017. gada 30. jūnijā kopā ar Dānijas bruņoto spēku kontingentu uz Irāku dosies jau trešā sešu Latvijas NBS instruktoru vienība, lai nodrošinātu Irākas drošības spēku apmācību cīņai ar minēto teroristu grupējumu.

Pērn janvārī Saeimā pieņemtais likums paredz līdz desmit Latvijas NBS ekspertu dalību operācijā. ĀM skaidro, ka pašlaik Saeimas mandāts dalībai misijā pieļauj palielināt Latvijas dalību šajā operācijā par vēl četriem cilvēkiem.

Savukārt aizvadītā gada decembrī Saeima apstiprināja Latvijas dalību NATO misijā Afganistānā «Resolute Support» līdz 2020. gada 31. decembrim. Mandāts paredz līdz 30 militārpersonu liela kontingenta nosūtīšanu dalībai operācijā. Patlaban Afganistānā uzturas 22 NBS karavīri. ĀM informē, ka 25. maija NATO sanāksmē tika uzrunāts jautājums par NATO klātbūtnes Afganistānā palielināšanu, taču sabiedroto diskusijas un precizētu plānu izstrāde turpināsies arī turpmākās nedēļas, un Latvija izvērtēs savas iespējas palielināt NBS karavīru skaitu dalībai misijā.

TVNET jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā notika pirmā NATO valstu līderu sanāksme, kurā piedalījās jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš iepriekš ir aicinājis aliansei lielāku uzmanību pievērst cīņai ar terorismu. Arī NATO samitā Tramps kritizēja alianses dalībvalstis par nepietiekami lielajiem ieguldījumiem aizsardzībā.

Atklājot memoriālu 11.septembra terorakta upuriem NATO jaunajā ēkā, Tramps aicināja NATO ieņemt stingrāku nostāju cīņā pret terorismu un imigrāciju. «NATO nākotnē vairāk jākoncentrējas uz terorismu un imigrāciju, kā arī draudiem no Krievijas un uz NATO austrumu un dienvidu robežām,» sacīja Tramps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu